Amalias fredagsfrågor: Thomas Kuuttanen

Jag hade äran att träffa denne fascinerande och drivne man för ett flertal år sedan, på en flott middag på Studio Frantzén. Han är en av landets mest prisbelönade spritpersonligheter med internationella hedersomnämningar som Master Blender of the Year, Grand Spirits Master samt invald i Whisky Hall of Fame och Keeper of the Quaich.
Möt megabegåvade, coole Thomas Kuuttanen!

Hallo Thomas, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar på?
– Pappa fick en flaska Armagnac de Montal 1941 när han fyllde 80 år i somras. Därför fokuserar jag på mamma och väljer champagne. Valet blir Perrier-Jouët Belle Epoque 2013 som är hennes favorit. Egentligen tror jag att mamma är minst förtjust i själva flaskan som innehållet. Till detta får det bli en skaldjursplatå med ostron, havskräftor och hummer.

2….din älskade?
– Även här är det självklara valet champagne. Men min hustru är mer svårflörtad än jag när det gäller champagne. Cecilia är kräsen med kvaliteten och vill ha mer ungdomliga buteljeringar än dom gamlingar jag föredrar. Bollinger La Grande Année 2012 gör oss båda lyckliga, speciellt tillsammans med Cecilias rårakor och löjrom från Kalix.

3….din chef?
– Även om han inte längre är min chef, så är min far Valdemar fortfarande styrelseordförande för vårt familjeföretag Symposion. Och eftersom pappa redan provat sig igenom det mesta av det bästa från Skottland så överraskar jag honom gärna med en spännande singelmaltwhisky från Indien. Paul John Bold har allt du önskar av en rökig whisky, men eftersom det är en whisky som destillerats och lagrats i Indien har den ytterligare ett par dimensioner tack vare den tropiska lagringen. En enastående whisky på egen hand, men ännu godare tillsammans med hemmagjorda chips på västerbottensost.

4….dig själv?
– Min stora passion är whisky och rom, men jag väljer bort dessa då det blir ett allt för självklart val. Jag är också väldigt svag för gammal Bordeaux och vällagrad champagne, men dessa tvingas jag leta upp på auktioner utomlands. I stället blir det en flaska Sauternes, exempelvis Château Grillon 2015 vilken jag fick serverad tillsammans med en underbar ankleverterrine på Bouchon i Malmö förra veckan.

5….en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag har många olika drömgäster. Men viktigast är att gästen är minst lika förtjust i mat och dryck som jag. Jag har aldrig haft någon speciell relation till Edward Blom, men just nu lyssnar jag på hans bok ”I full blom”. Hans enormt lustfyllda och nördiga förhållande till mat och dryck gör mig alldeles salig. Allra helst skulle jag vilja bjuda mat och drycker till dess att han imploderar av lycka.

Men ska jag bara välja en enda flaska så blir det något från min samling av vrakwhisky, förmodligen en Robert Brown som bärgats från vraket efter SS Wallachia som sjönk utanför Skottlands kust år 1895. Detta är förvisso långt ifrån den godaste whisky jag upplevt, men jag misstänker att historikern i honom kommer gå i spinn. Och när vi väl kommit i gång så följer säkert en fantastisk kväll med massor av olika drycker och anekdoter.

Jag kan bara hålla med angående Edward Blom! Och jag skulle mer än gärna våldgästa DEN middagen med er två, jäsikens vilken fest! Tack Thomas för att du svarade och trevlig helg! 

Thomas Kuuttanen, Master Blender and founder of Purity Vodka, poses for the photographer, Cannes, France, 2 October 2017. Purity Vodka was awarded the trophy Grand Asian Spirit Master 2017.