Äppelgott i flytande (och fast) form

Äpplen! Finns det någon höstigare, eller för all del, mer svenskare frukt? Det är inte för inte som Vilhelm Moberg valde att låta Kristina i sitt Utvandrar-epos längta efter astrakanäpplen ända in i döden.

Precis som druvor ger äpplen och drycker gjorda på frukten, smaka av terroir. Och här i Sverige, där äpplen odlas från nord till syd, har vi ett helt terroirspektra att njuta av. Inte minst i dryckesform, nu när många insett vilken fantastisk frukt det är vi har i våra breddgrader och hur väl den passar med traditionella svenska maträtter.

Är du sugen på en mer vinliknande dryck till middagen, prova med fördel häftiga Replicant, nr 11022, 99 kr/750 ml, ett samarbete mellan Pomologik och Wine Mechanics, där äppelmust fått macereras i åtta månader tillsammans med åkeröäpplen och skal från syrahdruvor. Resultatet är en härligt frisk dryck med fin karaktär som lirar väldigt bra med alla möjliga höstiga rätter; grytor, stuvningar, gratänger, you name it.

Vill du ha något mer ”äppligt”, prova då Brännland Iscider 2019, nr 2918, 249 kr/375 ml. Det är en peng, men så värt det för denna torra, strama och eleganta dryck. 2019 var enligt grundaren Andreas Sundgren, ”ett katastrofår” då de enbart fick 80 ton äpplen att köpa.

Föredrar du alkoholfritt men gärna vill ha en dryck med mer vuxen smak, är Hopple Alkoholfri, nr 11902, 28 kr/250 ml, även den från Pomologik, perfekt. Humlen gifter sig perfekt med äppelsmaken och ger en härligt, törstsläckande liten beska.

I Sverige görs det även destillat på äpplen, exempelvis Wista Härads Apel, nr 36491, 529 kr/500 ml, som passar utmärkt som avec och även att använda såväl i matlagning som diverse efterrätter. På Dos Gardenias favorit Anette Rosvalls sajt finns det massor av härliga äppelrecept, det är bara att botanisera och inspireras.

Njut av hösten amigos!