Carlos besöker: Juvé & Camps
I höstas slog en av mina många vindrömmar in! Jag fick nämligen chansen att få besöka Juvé & Camps, ett av mina favorit-cavahus. Min lycka var total när jag satt i minibussen på den katalanska motorvägen med destination Sant Sadurní d’Anoia – en pittoresk och världsberömd liten stad i området Penèdes. Detta grevskap ca 5 mil utanför Barcelona är vallfärdsdestinationen för alla cava-aficionados. Bland ca 23 000 hektar vinmarker trängs ca 160 av Spaniens ledande producenter av denna ädla dryck – sida vid sida i det böljande landskapet.
Juvé & Camps Europa-Exportchef Víctor Bernabe blev min ciceron under dagen, som avslutades med en mycket trevlig tapas-middag på Bar Cañete i Raval, Barcelona – som ni kan läsa om HÄR. Víctor gästar även det 8e avsnittet av vår podcast och förklarar hela den ekologiska processen i vinhusets cava-framställning, från skörd till butikshyllorna. Lyssna på avsnittet HÄR.
Vi ägnade en del av förmiddagen med en rundtur av fincan tillsammans med Josep ”Pep” Jiménez, Director de Viticultura (Head of Viticulture). Att följa skörden på nära håll var en fantastisk upplevelse eftersom det var min första gång. Det kommer jag inte att glömma i första taget.
Josep visar upp de ”feronompinnar” som används bland rankorna. Eftersom Juvé & Camps är helt ekologisk genom hela processen så använder de inga kemiska bekämpningsmedel. Istället så hänger man ut pinnarna i vinraderna med några meters mellanrum. Pinnarna skickar ut syntetiskt framställt feminint feronom i luften, vilket orsakar sexuell förvirring bland de manliga skadeinsekterna. Det blir för mycket av det goda för de manliga fjärilarna/malen så att säga, vilket resulterar att de inte kan hitta en specifik partner – så det blir inga ägg och inga skadeangrepp!
Varje last vägs och kontrolleras innan druvorna åker in i vineriet. Lyssna på avsnitt nr 8 av vår podcast för detaljer i processen.
I flera våningar under jord trängs miljontals flaskor.
En Cava-källare utan husspindel är ingen Cava-källare…
Remuagen sker helt för hand. Flaskan vänds i omgångar med halsen nedåt och skakas lätt för att flytta jästfällningen till flaskans hals. Detta sker i små steg där flaskans orientering successivt ändras. Slutligen kyls halsen på de uppochnervända flaskorna så att fällningen fryser till ett litet isblock, flaskorna vänds upprätt och den tillfälliga förslutningen- som oftast är en vanlig kronkapsyl – öppnas så att fällningen skjuts ut av övertrycket i flaskan.
Juvé & Camps producerar ca 3 miljoner flaskor cava per/år, av dessa är nästan 2,5 miljoner Reserva de la Familia som är en Gran Reserva. Det innebär att den är lagrad i minst 36 månader. I lilla Sverige säljs det ca 10.000 flaskor av Reserva de la Familia per år. En imponerande siffra med tanke på att cavan endast finns i beställningssortimentet och i några enstaka butiker.
Besöket avslutades med en provning av husets olika produkter i det supersnygga provningsrummet. JyC gör även utmärkta stilla viner, dessa återkommer vi till längre fram. Följande mousserande drycker finns i Sverige via beställningssortimentet:
Reserva de la Familia 2015 EKO, nr 77600, 169 kr/750 ml.
Millesimé Chardonnay 2015, nr 73553, 299 kr/750 ml.
Brut Rosé Pinot Noir, nr 71160, 155 kr/750 ml.
Gran Reserva Brut 2013, nr 777114, 369 kr/750 ml.
Fun fact. De flaskor ämnade för den inhemska marknaden har den traditionella märlan som förslutning. Mycket mer hardcore än den mer lätthanterliga grimman. Testa det nästa gång ni är i Spanien. Mycket mer spännande och roligare att öppna en flaska med hjälp av ett vasst föremål!
Timmarna på Juvé & Camps gick alldeles för fort, men jag hoppas att få komma tillbaka lagom till nästa fiestas de la vendimia! Salud amigas y amigos!
Foto: © Carlos Norlén