Carlos besöker: Madrid del 2 – Malasaña

Ett av mina favoritområden i Madrid är det bohemiska och coola Malasaña. För inte så länge sedan var området det Nya Spaniens hjärta och puls. Här startade ”La Movida Madrileña” i mitten av 70-talet efter diktatorn Francisco Francos död. Mycket av det som var tabu under diktatorns regim kunde nu utövas öppet. Litteratur, konst och livsstilar som ansågs subversiva kunde nu få blomma ut i all sin prakt. En viss herr Pedro Almodovar var en ledande gestalt i denna rörelse. Många av hans tidiga filmer sjuder av den hedonistiska stämningen som präglade området. Mycket av ovanstående pratar vi om i vårt sjunde avsnitt: Spanska viner del 1 – gäst Johan Franco Cereceda

Vi får dock inte glömma grannområdet Chueca, Malasañas mer trendiga sykon som jag kommer att berätta mer om i nästa inlägg. Dock kan ni redan nu spana in några tjusiga matmarknader i båda områden. Det inlägget finns HÄR: Carlos besöker: Madrid – Tre trevliga boquerias

Trots sin ruffiga patina är Malaseña en välmående stadsdel. Tro mig, bakom alla taggs och grafitti finns det en hel del fancy lyxrenoverade lägenheter, säkerligen med ett gäng Myran-stolar upptryckta mot en chic Valerio Berruti-målning. Här har gentrifieringen lyckligtvis gått varsamt till. Äldre pensionerade Madrileños delar trottoar med unga och hippa ”digitala nomader”, som svassar runt mellan tapasbarerna med en MacBook Pro under armen. Det vilar en harmonisk och respektfull stämning i området som jag inte hittat någon annanstans, jo kanske i Cihangir (Istanbul). Den ängsligheten som finns till exempel i vissa delar av Raval (Barcelona) eller Kreuzberg (Berlin) är som bortblåst här… Kan det bero på avsaknaden av svenska hipsters?!! Jag låter det vara osagt…

klicka på respektive restaurangs namn nedan för länk och adress.

 

Restaurang San Wich

Här är det full fart bland hipsters, Pablo Neruda- farbröder, coachella-tjejer med polaroidkameror och allmänt sköna Piscofantaster. Allt från veganska empanadas och en ljuvlig ceviche till smaskiga drinkar serveras under överinseende av självaste San Wich. Que rico!

 

Restaurante Ojalá

Växter i taket, en beach bar med sand nere i källaren och ljuvliga medelhavs-tapas – med en lätt nordafrikansk touch. OBS, boka bord i god tid. Stället blir smockfullt på nolltid med studenter och kulturella bohemer.

 

Lolina Vintage Café

Tjusiga tjejer i vintage-klänningar, balla killar med upprullade chinos, äldre farbröder och äldre damer med liten hund. Alla vill ha en liten vermouth.

 

Bodega de la Ardosa

Mer äkta Madrid än så här blir det inte. Gammal som ung trängs i den murriga lokalen för att inmundiga tapas som de alltid har tillagats sen Don Quijotes tider. 90 % locals. 5% japanska hipsters. 5% övriga.

 

Casa Baranda

Vill man fortsätta på det äkta Spanien går man 30 meter till vänster och slinker in på Casa Baranda. Hela inredningen är fullspäckad med memorabilia från diverse ”corridas” (tjurfäktningar) genom decennierna. Baren stoltserar med stora hängande fat – som verkar ha funnits där sen 20-talet – med både vermouth och vino.  Älskar skylten ”Las bravas mas bravas de Madrid”, som berättar att deras bravas – genomborrade av två ”banderillas” –  är de modigaste/godaste/hetaste i stada´! Vilket jag delvis kan hålla med om. Hur man än förhåller sig till tjurfäktning är det en stor del av Spaniens historia och kultur. Vid lunchtid (14-16) är stället fullspäckat med 100% locals, gammal som ung. En upplevelse!

 

Bar Alegrias

Skön stämning i baren och väldigt mysig lokal, perfekt att slinka in för en snabb-öl eller lite verdejo-vin. Maten var tyvärr inte så imponerande. Så hoppa det. Bra vinlista dock. 80% turister. 20% locals.

 

Bar Sidi

Här beställer du drycken först så kommer en eller två tapas på köpet sen. Fråga inte, bara ta emot och njut. En riktig spansk bar med lysrörsbelysning i taket och ett glas cava för 1 euro. 98% locals. 2% backpackers från Australien/Nya Zeeland. Ligger precis vid Plaza de San Ildefonso så passa på att se dig omkring och njut av folklivet.

 

Malasaña är ett kvarter jag lätt kommer att besöka igen. Då blir det mer bar och restaurangtips! Salud!

foto: © carlosnorlen.com