Dos Gardenias firar Pinot Grigio-dagen!
Idag firar vi inte bara grannlandet i väst, utan även pinot grigio!
Carlos smygstartade redan i fredags med Steppa upp från boxvinet del 12: Pinot grigio amore mio och idag fördjupar vi oss ytterligare i pinot grigions olika skepnader.
Denna druva med grårosa färg, befann sig länge i skuggan av de stora och mest kända gröna druvorna; chardonnay, sauvignon blanc och riesling. Vid millenieskiftet hände något, efterfrågan på pinot grigio ökade och druvan började planteras på alla möjliga och omöjliga ställen i vinvärlden. Idag görs det pinot grigio-viner av varierande kvalitet i de flesta vinproducerande länder.
Vad är då detta för druva?
Som namnet avslöjar tillhör druvan pinotfamiljen, och är i likhet med pinot blanc, en mutation av pinot noir. Den har dessutom spritt sig till så pass många ställen att den går under sju namn bara i Frankrike och ytterligare fler i övriga vinländer; pinot grigio, pinot gris, grauburgunder/grauer burgunder och ruländer. Alltså samma druva, olika länder, regioner och framförallt olika uttryck.
I Alsace, Frankrike räknas den som en av regionens ädla druvor tillsammans med riesling, gewürztraminer och muscat, och finns i varianter från supersöta viner till snustorra. Pinot gris från Alsace har ofta tydliga blommiga och kryddiga toner, är välbalanserade och kan darför lagras om man så vill.
Fun fact
Innan 2007 hette pinot gris-vinerna från Alsace ”Tokay d’Alsace”, ett namn de haft sedan medeltiden. Ungerska handelsmän tog då med sig druvan från Bourgogne, varifrån general Lazarus von Schwendi tog med den till Kientzheim och planterade den som ”tokay”. När EU sedermera började införa skyddade ursprungsbeteckningar och Ungern ansökte om medlemskap, blev det tydligt att vinerna inte kunde heta ”Tokay d’Alsace” eftersom Tokay syftade på ungerska regionen Tokaj-Hegyalja.
I Tyskland heter druvan grauburgunder och tenderar att ge något friskare viner. Står det ”ruländer” på etiketten indikerar det generellt att vinet är av det sötare slaget.
Italiensk pinot grigio är den stil som blivit mest populär och folklig. Framgången har förklarats med att den är frisk, lättdrucken och om man vill vara elak: karaktärslös. Visst finns det sådana viner, men varför slösa tid på dom när det finns så många bra!
I Östeuropa går den numera mest under namnet pinot gris, förutom i Ungern där den kallas szürkebarát, vilket betyder ”grå munk”. Ytterligare ett bevis på hur viktiga just munkar var när det gäller vinproduktionen i synnerhet vad gäller vinrankornas bästa placering.
I Nya Världen kan den resultera i suveräna viner om den odlas i svalare områden; Oregon i USA, Marlborough i Nya Zealand och på höga höjder i Mendoza, Argentina. I Australien får man vara uppmärksam på vad som står på etiketten då pinot grigio indikerar att vinet är torrt och pinot gris att det är gjort i sötare stil.
Amalias pinot grigio-tips:
Jag börjar norrifrån och tipsar om ett vin från ett av mina favoritregioner i Tyskland, Rheinhessen: Groh Organic Grauburgunder Trocken, nr 5551, 119 kr/750 ml. Korrekt och stram men absolut inte tråkig, snarare aromatisk, smakrik och en ren fröjd att njuta av med sina förföriska toner av nyuppskuren honungsmelon, nektarin och blommande gullregn.
Mezzacorona Pinot Grigio Riserva, nr 2412, 99 kr/750 ml, från Trentino-Alto Adige i norra Italien, nära gränsen till Österrike och Schweiz, har en annan stil. Doften är snudd på berusande; tänk dig en kombo av mogna tropiska frukter, ett stänk citrus samt en lätt ton av vanilj.
Från Europa till Nya världen, närmare bestämt Nya Zealand och vinregionen Marlborough.
Villa Maria Cellar Selection, nr 96057, 149 kr7750 ml, doftar elegant blommigt av gullregn och mimosa, samt frodigt fruktigt av kiwi och melon. Smaken är minst sagt komplex, som en tårta med flera lager i olika smaker som resulterar i en perfekt kombination. Ett vin att njuta av till en sådan där middag som aldrig riktigt vill ta slut.
Carlos pinot grigio-tips:
Zind Humbrecht Clos Windsbuhl Pinot Gris 2017, nr 95534, 359 kr/750 ml.
Som jag har längtat efter detta släpp! Ett tag trodde jag att det bara skulle gå till restaurangsortimentet. Men lyckan står mig bi och vinet släpps nu på tisdag 19/5 i det tillfälliga sortimentet. Ja, det är dyrt, men vi snackar toppklass. Zind-Humbrecht är Alsace främsta vinhus vad gäller biodynamisk odling. Dessutom är vinmakaren Olivier Humbrecht Frankrikes första Master of Wine. Elegant nektar med doft och smak av honung, tropisk frukt och örter. Avslutet bjuder på en förförisk sälta. Börja köa redan nu.
Logan Clementine Pinot Gris 2018, nr 93002, 169 kr/750 ml.
Men hur kär kan bli i ett vin? Tokkär tydligen. Kryddiga toner med kanel och ingefära i smakpaletten. Massor med röda äpplen, hallon och jordgubbar. Detta vin kommer att sticka upp ur mången hipster-picnick-korgar i sommar. Sanna mina ord. Vi tackar den australiensiska stjärnan Peter Logan för att han gav upp en musikerkarriär och blev vinmakare istället. Hans viner är rena musiken. Vinet finns i det tillfälliga sortimentet.
Underwood Pinot Gris 2017, 79416, 79 kr/Burk 375 ml.
Vinsnobbarna må fnysa och förfäras, slappna av säger jag, vin på burk är här för att stanna. En praktisk förpackning som har en betydligt högre sex-appeal än en trist BiB. Det är en burk vin från Oregon gjord för picknicken, spontan-grillkvällarna och den asiatiska hämtmaten. Vinet är friskt och fruktigt med inslag av citrus, gula äpplen och en behaglig örtighet. Ibland behöver det inte vara svårare än så.