Dos Gardenias listar sina favoritviner 2019

Sååå många viner. Sååå lite tid!!!
Att välja ut viner som gjort extra intryck under året är galet, för att inte säga extremt, svårt. Särskilt i denna bransch, där vi har privilegiet att få prova viner från särskilda årgångar, spännande experiment, eller producerade i så små mängder att det enbart finns ett fåtal flaskor. Lägg till alla härliga vinupplevelser under årets resor, så blir det nästan omöjligt.
Trots det har vi har rannsakat oss själva och gjort ett försök att välja ut sex viner var.

Amalias favoriter: 


Att det blev tre vita och tre röda var en slump, jag förvånade mig själv genom att även välja vita då jag generellt är svagare för röda viner. Utan inbördes rangordning, årets bästa:

Clos de l’Oratoire des Papes, nr 75513, 350 kr/750 ml. Jag har provat ett gäng röda Châteauneuf-du-Pape viner, men inga vita. Till i våras då mina smaklökar golvades helt. Jag har köpt på mig vinet ett flertal gånger efter det, för att kolla om förtjusningen stått sig. Vilket den har med råge. Utsökt!

Domaine du Closel, Savennières La Jalousie, går tyvärr inte att få tag i härhemma – än. Jag hoppas verkligen den dyker upp i Systembolagets tillfälliga sortiment, då fransk chenin knappast blir bättre; det är elegant, komplext, med så mycket smaktoner att minnet av det gör mig lätt knäsvag.

Uhlen L Riesling 2017, nr 96151, 289 kr/750 ml, ja, jag blir fortfarande förvånad över att riesling kan vara så magiskt gott! Under provningen med den oerhört karismatiske vinmakaren Reinhart Heymann-Löwenstein fick vi smaka på äldre årgångar som visade på vinets suveräna lagringsduglighet.
De sofistikerat petroleumstinna tonerna i riktigt mogen riesling får jag aldrig nog av.

Basso Garnacha, SC Pannell, hoppas få se även denna i tillfälligt sortiment. Min kärlek till garnacha är nämligen evig, särskilt när den är såhär välgjord med rena och fina frukttoner.  Jag hade aldrig trott att min favoritdruva kunde bli så fantastiskt bra i Australien!

Achaval Ferrer Malbec Finca Altamira, finns, till min stora sorg, inte heller att få tag i på Systembolaget. Däremot kan den dyka upp på krogar och restauranger. Malbec blir inte mer sammetslen och ljuvlig, ren och skär perfektion.

Röd bourgogne (pinot noir från Bourgogne) är min kryptonit! Förra veckan spann jag loss på vinbaren Grus Grus med en av mina vinbästisar. Vi tog en titt i deras Coravinlista och där var den, Vosne-Romanée 1er Cru Les Suchots från Hudelot-Noellat 2012. Om det finns något vin som bevisar att det finns någon form av gudomlig existens, så är det detta.

Carlos favoriter: 

Jag måste säga att det var väldigt svårt att välja ut årets favvo-viner. Jag var stenhård och valde ut de pavor som gav mig flest glädjetårar under 2019. Viner som kanske inte hittade hem till vanligt hederligt folk, eftersom alla vinnördar roffade åt sig de få flaskor som fanns. Det blev en elegant klassiker i ny skrud och fyra supersköna hipsterviner. Vassego!

Picaró del Águila Clarete 2016, nr 92491, 299 kr/750 ml. Jag är helt besatt av detta vin från Ribera del Duero. Jag köpte fyra flaskor när det släpptes i våras. Tanken var att spara dem i några år och följa utvecklingen. Pyttsan, två parmiddagar senare var de slut. Jag våndades hela sommaren eftersom de var slut i hela landet. Vinet fanns bara att tillgå (mig veterligen) på restaurang Spanjorskan i Stockholm. Det blev många besök där vill jag minnas.

Vad är Clarete då? När man gör rosévin så får blåa druvor ligga och mojsa sig med skalresterna en kortare tid. Druvsaften tappas sen ut innan den blir helt rödfärgad. I Spanien är clareten en biprodukt, eftersom målet är att få mer mustiga röda viner. Rent tekniskt kan man säga att det är ett väldigt ljust rödvin.

I vilket fall, det är bara att njuta av en hantverksprodukt från en fantastisk vingård på ca 30 hektar bestående av 50 år gamla vinstockar. I skrivandes stund är vinet åter i lager och det finns ca 40 flaskor kvar fördelade på 6 butiker. Ditt lokala systembolag tar gärna hem några åt dig.

SiurAlta Orange 2018, nr 92701, 239 kr/750 ml. Vem kunde ana att ”Orange is the new black” skulle vara den mest utslitna klyschan bland hippa vinskribenter världen över 2019. Även jag, haha! Vad har vi här då? Orange vin, check. Alfredo Arribas, småskalig cool vinmakare med en mängd succéviner bakom sig, check. Alfredo är även arkitekt, dubbelcheck. Ett vin från ultratrendiga Montsant i Katalonien, check. Ett vin från druvorna Grenache Blanc och Malvasia, check.

Spontanjäsning, maceration i amphora (vinlingo för urlakning av druvorna, normalt sker det i ståltankar, men med hippa viner sker det i mer naturliga kärl, som det var förr). Vinet lagras därefter även i amphora. Om ni inte vid det här laget vill rusa till Acne för att köpa en hipsterluva så vet jag inte vad. Sväng dock förbi systembolaget först. Jag vill utnämna detta underbara vin till årets naturvin. Funkar till ALLT, feta rätter, fräscha och lätta fiskrätter, hårda ostar eller helt enkelt, precis som det är. Vinet släpptes för några veckor sedan och finns i beställningssortimentet.

Skinny Love 2018, nr 33963, 260 kr/750 ml. Ständigt detta orange. Vad är det? Om man gör rosé på röda druvor som får ligga med skalresterna en tid för att färgas rosa så gör man tvärtom med oranga viner. Där använder man gröna druvor där druvmusten får mojsa ihop sig med skalet lite längre än vanligt, det ger då ett vin med mörkgult eller orange utseende. Så gjorde man oftast förr i tiden, oftast i olika amphoras nedgrävda i marken. Och just förr i tiden är nåt som hipsters bara älskar. Vem kan inte älska Skinny Love!? Rieslingdruvor från Pfalz som fraktas upp till Göteborg för att sedan vinifieras och buteljeras av Sveriges just nu hetaste vinmakare. Kärlek från Wine Mechanics.

Finns på Systembolaget om man vill köpa enskilda flaskor eller så går man till Winefinder och satsar sina slantar på Wine Mechanics samlingslåda. Mer om den HÄR.

Le Guaite di Noemi Amarone 2008, nr 74259, 711 kr/750 ml. Det finns Amarones och det finns Amarones. Jag blev golvad av kraften och elegansen från denna ljuvliga dryck. Trots sin alkoholhalt på nästan 17 % är vinet mjuk och välbalanserad. Sällan har klyschan ”en järnnäve i en silkeshandske” varit så användbar som här.

Jag hade äran att få träffa den unga vinmakerskan Noemi Pizzighella när hon var i Stockholm för ett par veckor sen. Hon tog över familjens vingård bara för ett par år sen och har redan satt den på vinkartan bland de svårflörtade konnässörerna. Årgång 2008 släpptes nyligen, hon är stenhård på att inte släppa iväg vinerna för tidigt. Det ska i princip kunna drickas direkt efter inköp. Mer om Noemi och hennes viner kommer i ett längre reportage till våren. Vinet finns endast i beställningssortimentet så följ länken ovan för att säkra ditt exemplar.

Castell D´Age 100 % Garnatxa 0% SO2  2017, ca 160-220 kr/750 ml. Ojoj, detta vin har jag druckit som saft under hösten. Vinet kommer från en av min favoritvingårdar i Penedès, Katalonien. Vad är det med mig och hipsterviner från kvinnliga vinmakerskor? Biodynamiskt odlad utan sulfiter. Rakt av garnacha utan vare sig klarning eller filtrering. Ett naturvin som naturvin ska vara. Inget tjafs eller lullul. Lätt och fräsch att dricka som det är men med tillräcklig kraft för att parera feta Spanska tapas.

Tyvärr finns det bara i restaurangsortimentet för närvarande. Medans vi försöker övertala importören att lägga det på beställningssortimentet finns drycken att avnjutas på restaurang Spanjorskan i Stockholm, eller på en välsorterad vinbar nära dig.

”Kezako” St. Nicolas De Bourgueil by Sebastien David 2017, pris ca 200-350 kr/750 ml. Ultimata hipsterpoäng är det som gäller här. Sebastien David är frontfiguren för den Franska vågen av naturviner med kvalitet. Just nu kämpar han med att få till stånd ett regelverk för att en gång för alla få ordning bland vinerna och rensa bort skojarna. Men byråkratins kvarnar maler långsamt, speciellt i vinkonservativa Frankrike. När han var på Sverigebesök för ett par veckor sen var ämnet en stor del av konversationen.

Kezako är hardcore naturvin gjord av en kille som kan sin sak. Eftersom han verkar i Loire är naturligtvis druvan to go cabarnet franc. Druvan spontanjäser i hela klasar med stjälkar och allt i stora äggformade cementbehållare. Dessa snurras runt då och då för att självkrossa druvorna. Därefter lagras vinet i feta anphoras i en vulkanisk källare för att efter buteljeringen skeppa flaskorna till balla vinbarer i New York. Bor man i Stockholm går man till Tyge & Sessil för att få sig ett glas av detta fantastiska vin.