Euro2020 Åttondelsfinaldag 1: 16 lag, åtta matcher kvar!

Det började med 24 lag, nu är det 16 kvar och under de närmaste fyra dagarna kommer de reduceras till åtta. Vinna eller försvinna alltså, galet spännande!

Först ut är Wales-Danmark. Här tror och hoppas jag att Danmark visar samma form som i sin senaste match då de fullständigt krossade Ryssland. Till Danmarks ära tar jag mig en dansk whisky idag, Mosgaard Organic Peated Bourbon Cask Whisky, nr 40731, 659 kr/500 ml, och vinner de blir det en cigarr till denna tjäriga och lena dryck.

Dags för Italien igen och denna gång är Österrike motståndet. Med två sådana utmärka leverantörer av ädla drycker kan det bli lite svårt att välja exakt vad som ska få ackompanjera middag och match. Från Italien väljer jag en favorit, Piemonte Albarossa Viotti 2o15, nr 76697, 189 kr/750 ml, ett fruktigt, kryddigt och strukturerat vin på druvan albarossa.
Fun fact: Giovanni Dalmasso korsade på 30-talet druvorna barbera och nebbiolo för att skapa en druva med barberans fruktighet och nebbiolons komplexitet och strävare tanniner. När man gjorde en DNA-analys av albarossa 2009 visade det sig att korsningen gjorts med barbera och nebbiolo di drunero även kallad chatus. Alltså inte nebbiolo som avsikten var från början.

Från Österrike blir det en magnumflaska, för ju större flaska desto godare vin! Dessutom är det alltid festligare att bjuda på magnumflaska när man är fler. Schloss Gobelsburg Rosé 2020, nr 94019, 209 kr/1 500 ml, är inte bara en rosé att lita på; den passar perfekt till sommarmat som sallader, grillad kyckling eller annat ljust kött, med sina fruktiga toner. Druvan är zweigelt och om den druvan och dess delvis mörka ursprung kan du läsa mer om här.

Må bästa lag vinna!!!