Grattis Riesling! Vinvärldens mesta kameleont fyller 586 år

Det är inte för inte som den kallas för världens bästa druva! Vi pratar såklart om riesling, som idag den 13 mars fyller 586 år.

Varför just idag kan man fråga sig och det beror på att det markerar datumet för druvans första dokumenterade existens: i en källarlogg från Tysklands lilla vinregion Hessische Bergstrasse. Där förekom ”Räuschling” på en faktura på ett slott i Rheingau, Rüsselsheim, södra Tyskland. Därför har institutet Wines of Germany förklarat 13 mars 1435 som druvans ”officiella” födelsedag.

Dagen till ära har Wine of Germany Sverige också ordnat en vinprovning online som leds av ingen mindre än gastroexperten Edward Blom! Här finns mer information om provningen och hur du kan följa den.

Varför då världens bästa druva? I mitt tycke för att den är en så extrem kameleont!
Det går att göra allt från knastertorra viner till supersöta och dessutom ljuvliga destillat på pressresterna. I Alsace, en region som varit omväxlande fransk och tysk under åren, räknas den till en av de ädla druvorna, vilket menas just att man kan göra alla möjliga vinstilar på den.

Dagens rieslingviner gör ingen vinälskare besviken och det är få druvor man kan njuta av igenom en hel middag. Prova, du kommer gilla det!

Börja med en sekt som välkomstdryck, Von Buhl Riesling Sekt 2017, nr 97050, 199 kr/750 ml, är perfekt som aperitif för att få det att vattnas i munnen. Dessutom har vinmakaren som skapat detta vin ett förflutet hos Bollinger och det märks, vinet sjunger av elegans!

Till förrätten en extremt välbalanserad läckerhet skapad av en kvinna, Juwel Frühmesse Riesling 2018, nr 90253, 295 kr/750 ml, eller från den varmare regionen Pfalz, Philipp Kuhn Riesling Tradition, nr 75591, 159 kr/750 ml, som har aningen mer petroleumtoner om man gillar det – och det gör jag. Båda dessa viner har suveräna frukttoner och är oerhört läckra, syra och sötma är extremt välbalanserade.

Vad dricker vi då till varmrätten? Tillhör du de som är svaga för orangeviner måste du prova tyska vindrottningen Sybille Kuntz utmärkta Orange Riesling, nr 92111, 289 kr/750 ml, som släpps tisdag 16 mars. Vinet har fått sex veckors skalmaceration i öppna kar, därav dess färg, doft och smak. Det är extremt matvänligt och passar till det mesta.
Vill du lyxa till det väljer du med fördel Georg Breuer Nonnenberg Riesling, nr 92098, 549 kr/750 ml, från en producent som inte heller går av för hackor. Endast 280 flaskor lanserades i höstas men det kan finnas en och annan kvar ute i landet.

Ingen rieslingmiddag utan mannen som gjorde druvan till den moderna klassiker den är idag, Dr Loosen! Ett mycket värdigt avslut till efterrätter med smaker av citrus och tropiska frukter, eller en bit grönmögelost: Dr Loosen Riesling Beerenauslese, nr 5364, 129 kr/187 ml.

Wine of Germany Sveriges tyska kock Lisa ger följande matrekommendationer till rieslingviner:

Vit fisk, exempelvis sej eller torsk med klassiska tillbehör som vitvinsås, räkor, citron eller lite fin rom av lämplig kvalitet samt gröna grönsaker gärna med lite syra för att möte det friska vinet. Ett tips till vitvinssåsen är att använda det fina vinet i såsen.

Snittar med fräsch röra på kronärtskocka och citron till rieslingsekt.

Ljus svensk fågel som kyckling, pärlhöna eller vaktel med en smörig sås (fatlagrad riesling) med osöta tillbehör som kål, morötter, första vita sparrisen och en lätt sås. För att vara extra tysk, prova lite nudlar eller spätzle som tillbehör. 

Prova vit getost utan alltför mycket lagring.

Till de söta dessertvinerna föreslår vi en härlig dessert på maräng, glass och tropisk frukt, ljusa kakor eller varför inte en härlig klassiker som Gino?

Alles Gute zum Geburtstag Riesling, wir liebe dich!!!