Kungen av druvor har såklart en egen dag!

Världens absolut mest kända blå druva, vars namn uttalas  ”kabberné såvinjon”, kallas ”kungen av druvor”, är född i Bordeaux och kärleksbarn till blå druvan cabernet franc och gröna sauvignon blanc. I sin födelseregion är den en viktig komponent i röd Bordeauxblend, men odlas överallt i vinvärlden med mycket lyckade resultat. Den är pålitlig och lätt att känna igen på doft och smak, vilket gjort den mycket poppis.

Cabernet sauvignon är rustik, rejäl och tjockskalig som står pall för det mesta, till skillnad mot exempelvis mer känsliga och krävande pinot noir. Det tjocka skalet bidrar också med rejäla tanniner, som gör vinerna perfekta till kötträtter, särskilt grillat.

Dos Gardenias är såklart mycket förtjusta i kungen av druvor och tipsar om cabernetfavoriter vi gärna dricker i höst.

Wynns Black Label 2017, 95618, 229 kr/750 ml, har kallats ”Australiens viktigaste cabernet”. Wynns äger några av regionens äldsta vinstockar och anses vara producenten som satte Coonawarra på kartan med sina viner. När man korkar upp denna rejäla stålhand i sidenhandske med maffiga, förföriska och för australiensisk cabernet typiska toner av ceder, mörka bär, aningen vanilj och rostade kaffebönor, förstår man varför.
Fun fact
Egendomen grundades av skotten John Riddoch 1861, som planterade de första vinstockarna där 1891. Då byggdes också vingården och döptes till Chateau Comaum. 1951 köptes gården av vinmakaren Samuel Wynn och hans son David, därav namnet, och ingår idag i Treasury Wine Estates.

Trender må komma och gå men Bourdeauxviner består. Moderna bordeauxklassikern Château Tour Seran 2016, nr 92363, 229 kr/750 ml, är ett ypperligt exempel på att man varken behöver vänta i decennier eller hosta upp en halv förmögenhet för att kunna njuta av ett gott vin från regionen. Läcker och elegant kraftfull, i blenden finns dessutom cabernet franc, utöver merlot, petit verdot och självklart cabernet sauvignon.
Fun fact
Blenden är gjord tillsammans med Sveriges förste världsmästare i sommelierie, Andreas Larsson. Bara en sådan sak!

Sist ut är mäktiga, lyxiga håll käften-vinet Don Melchor 2017, nr 86514, 899 kr/750 ml. Chilensk cabernet sauvignon beskylls ofta för att vara för maffig, för exuberant och för svartvinbärsdoftande. Detta vin är allt det men på ett ytterst sofistikerat och välbalanserat sätt. Dyrt, ja, men så fantastisk och fabulös att den vinner internationella priser och cabernet sauvignon-älskares hjärtan år efter år.
Fun fact 
Don Melchor är inte ett fantasinamn, utan har funnits på riktigt. Melchor Concha y Toro var entreprenören och visionären som 1883 dristade sig att plantera franska vinrankor i Maipo, nära Santiago, och därmed bokstavligen satte grunden för Viña Concha y Toro.

Salud och glad cabernetdag!!!