Nubbarnas nubbe lanseras idag!

Nu blir ”Guldnubben” en riktig nubbe! Från och med måndag 3 augusti klockan 10.00 finns svenska Spritakademiens hyllning till svensk mat- och dryckeskultur att beställa på Systembolaget. Men deppa inte ihop om du inte får tag i en flaska, snapsen kommer nämligen att serveras på restaurangerna Frantzén, Nationalmuseum och Långbro Värdshus.

Svenska spritentusiaster känner säkert igen namnet ”Guldnubben”, det är Spritakademiens förnämsta utmärkelse som årligen tilldelas personer eller företag som gjort betydande insatser för den svenska spritkulturen. Nu är den alltså också en konkret dryck, en premiumakvavit som släpps i 300 halvlitersflaskor.

Guldnubben 2020, nr 81651, 1 195 kr/500 ml, är smaksatt med kummin, dill och fänkål, citronzest, saffran och några skvättar svensk whisky. Smaken beskrivs som balanserad och aromatisk med rund och fyllig smak där frukt och kryddor tonar ut i en lång, varm och angenäm eftersmak.

Själva basspriten som använts är ett unikt potatisbrännvin från Kyrkeby i Småland (Sveriges enda kvarvarande potatisbränneri) som drivs musealt av den lokala hembygdsföreningen. Ingen utrustning är yngre än 100 år, det mesta i destilleriet är från mitten av 1800-talet, somligt från 1700-talet.

Dos Gardenias blev nyfikna på denna gyllene idé och konverserade lite med Spritakademiens preses Steffo Törnquist.

Hur kom ni på att göra en egen snaps?  
– Jag minns inte exakt hur det gick till när vi fattade beslutet att göra egen snaps, men vet att idén funnits i min och andra skalle i ett par år. Spritakademien är ju en icke vinstdrivande akademi, med extremt hög kompetens och helt utan inkomster annat än några skärvor sponsorpengar. Men vi har en del utgifter i samband med att vi delar ut våra fina priser ”Guldnubben” och ”Årets spritkrog” så om jag minns rätt slog vi två flugor i en smäll: vi kan med egen snaps verkligen visa vad vi kan, var smakskåpet ska stå, kanske med förpackning etc utveckla kulturen, men också tjäna en slant så att vi också kan utveckla akademien en smula.

Planerar ni att ta fram fler drycker i samma anda?
– Vi valde att göra en mycket exklusiv snaps i liten upplaga, 300 flaskor, med vår pristagares Kyrkebys unika potatisbrännvin i grunden och med skön blendingkonst av några av rikets skickligaste blenders, samtliga ledamöter. Jag tror att vi testade minst ett dussin blandningar innan vi var nöjda, vi är ju en kräsen o smakmedveten skara.
– Alla ledamöter har bidragit, Ernst Billgren med layout på etikett och box, Wille Craaford med snapsvisa, Fredrik Eriksson med recept, jag och Hasse Nilsson skrev folder, Per Hermansson lånade Absoluts labb och en del kryddor, Jonas Odland duttade i en del från Altia, Angela fixade asbra whisky från Macmyra etc, etc. Resultatet är kanon, och är av arten att den aldrig mer kan göras. Så: unikt.

Spritakademien beskriver själva arbetet som ”resultatet av ett kollektivt blandande, smakande och korrigerande lett av ledamoten Per Hermansson, spritsensoriker i över tre decennier och tidigare ansvarig för smakdesign och sensorisk strategi på The Absolut Company (vars lab Spritakademien tacksamt lånat). Och med stöd av bland andra ledamoten Jonas Odland, kryddmästare och ”Aquavit Master Blender på Altia Sweden”, ledamoten Solveig Sommarström, spritkemist och lärare på Restaurangakademien, ledamoten Angela D’Orazio, Masterblender på Mackmyra, ledamoten Eric Berntson, spritföretagare och Innehavare av ”Keeper of the Quaich”, skotsk whiskyindustris förnämsta utmärkelse”.

Fun facts: Spritakademiens ledamöter Angela D’Orazio och Solveig Sommarström har båda svarat på Dos Gardenias ”Fredagsfrågorna”.