Spanjacker i sommarskrud! Fyra friska bubblor i sina bästa gåbortkläder

Ett säkert sommartecken är när bubbelproducenterna börjar klä sina flaskor i diverse trevliga wrappings. Tilltaget kan ha många anledningar. Man kanske vill promota ett samarbete med en speciell konstnär/artist, eller helt enkelt boosta försäljningen för att sticka ut i en allt mördande konkurrens – Cava-hyllan på Systembolaget är rena slagfältet!

Vilken anledning det än må vara är innehållet det viktigaste. Som konsumenter kan vi bara glädja oss över konkurrensen. Aldrig har det varit ett så gediget sortimentet av spanska bubblor runt hundralappen som i sommar!

True Colours Cava Brut NV, nr 78045,  99 kr/750 ml. ”Regnbågscavan” är inne på sitt tredje år. Det är en ren beställningsprodukt för den svenska marknaden. Konceptet är utvecklat i ett samarbete mellan importören och Stiftelsen Regnbågsfonden. Men det är inte vilka som helst som producerar själva bubblorna. Sumarroca är en av Penedes ledande cavaproducenter. Det borgar för en gedigen produkt av hög kvalitet. Cavan är frisk med inslag av citrus, mineral, och röda äpplen. Perfekt som aperitif eller till en mumsig toast skagen.

Årets wrap är designad av artisten Miss Inga. Det kan ni läsa mer om HÄR.

Anna de Codorníu Organic Brut NV, nr 7369, 115 kr/750 ml. Producenten Codorníu är en big player i Penedes. Deras spännande historia sträcker sig lååångt bak i tiden. Det kommer sannerligen att berättas längre fram här på Dos Gardenias. Anna är en hyllning till Maria-Anna, den sista i den vinproducerande familjen Codorníu som år 1659 gifte sig med Miquel Raventós. En av deras ättlingar var en viss Josep Raventós, killen som i slutet på 1800-talet började göra mousserande vin som i Champagne, fast hemma i Katalonien och med lokala druvor. The rest is history…

Chardonnay utgör större delen av blenden vilket ger den en torr och elegant stil. Perfekt till skaldjur, sushi och rätter av ljust kött.

Jaume Serra Tulip Bouquet Cava Rosé NV, nr 75912, 89 kr/750 ml. En efterlängtad nykomling i beställningssortimentet från Bodegas Jaume Serra, som är belägen i Vilanova I La Geltru, inte långt från Barcelona. Vinföretaget grundades redan 1934 av Don Jaume Serra Güel, så det är inga duvungar när det kommer till cava.

Jag blev väldigt förtjust i detta rosébubbel gjort på druvorna pinot noir och den katalanska druvan trepat! Det är röda bär, solmogna hallon, jordgubbar och sommarblommor. Tänk nybakade varma scones med en syrlig och kall jordgubbsmarmelad. Perfekt som aperitif, till nygrillad fisk eller en sommarfräsch kycklingsallad. Sommaren är räddad. Mumma!

Marqués de Monistrol Cava Rosé NV, nr 7415, 89 kr/750 ml. En klassiker still going strong. Redan -91 dök den upp på våra svenska hyllor. Lika bra då som nu. Årets wrap är så förförisk med sina tjusiga flamingos att jag tänker spara flaskan för att ha som ljushållare. Mys!

Det är ett frisk och torrt mousserande rosévin gjort på druvan monastrell. Det har aromer av jordgubbar, hallon och blodapelsin. Briochen, eller brödigheten som vanligt folk säger, är angenäm och behaglig. Jag brukar servera vinet till charktallriken och till en rejäl portion pimientos de padron. Men oftast så slinker bubblet ner i solnedgången när jag drömmer mig bort till mitt älskade Barcelona. Salúd!

Fun Fact: Vid slutet av 1800-talet tog den mäktiga Markisen av Monistrol beslutet att utöka sina vinodlingar på äkta feudalt manér. Målet var att satsa på nymodigheten ”champanja” – som den där unga spolingen Raventós pysslade med. Idag har företaget sitt säte inte långt från Barcelona, nämligen i Sant Sadurni d’Anoia (cavans ”huvudstad”), på en plats där det under medeltiden uppfördes ett kloster (monistrol).