Steppa upp från Boxvinet! Del 16: Tre coola pavor från heta Portugal!

Portugal har aldrig varit så glödhet som 2021. Alla vi vinskribenter – både från landsortspressen och de tjusiga morgondrakarna – slår knut på oss själva med superlativen. Egentligen har vi vinnördar vetat detta i ett par år, dock med viner i en högre prisklass, som tyvärr inte hittat hem till hederligt vanligt folk. Istället har Portugal-hyllan dominerats av kriminologboxar och annat bulkvin. Men det är slut med det nu. Redan förra året märktes ett rejält uppsving i utbudet, för att nu fullkomligt explodera med godsaker i lämplig prisklass. Här är tre av dem!

Alvarinho Contacto 2020, nr 6707, 120 kr/750 ml. En av mina favoritdruvor är albariño, som är spanska Galiciens drottning. På andra sidan gränsen heter druvan alvarinho och är således drottning i regionen Minho, i norra Portugal. Där huserar stjärnvinmakaren Anselmo Mendes, en drivande kraft i den nya vågen av portugisiska viner.

Contacto är torrt och krispigt med underbara toner av citrus och persika. Sitter som ett smäck till en grillad fisk. Den välbalanserade syran är mycket angenäm – det gör alltså inte ont att dricka vinet som det är. Musten får mojsa ihop sig med druvskalen ett tag för att få ännu större komplexitet, därav namnet ”Contacto”.

Rota de Santiago 2019, nr 2555, 99 kr/750 ml. För mig står det skrivet ”Carlos husvin” över hela etiketten. Mörk frukt i stora lass! Blenden består av de inhemska druvorna touriga nacional, touriga franca och tinta roriz, alla omgivna av en mysig ekfatston. Fruktdriven med blåbär och mörka körsbär i toppen med kryddor och vanilj i botten. Perfekt till diverse kötträtter och fettstinna ljuvligheter, tänk en potatisgratäng med mycket ost.

Druvorna kommer från vingårdar som ligger cirka 750 meter över havet vid bergskedjan Marofa som ligger i Beira Interior, i den norra delen av Portugal, alldeles mot den spanska gränsen. Som etiketten antyder är vinet en hyllning till pilgrimsleden Santiago de Compostela. Man blir salig av bara namnet!

Louco 2019, nr 2284, 79 kr/750 ml. Här föll jag pladask inför denna fruktbomb av citrus, persika och honungsmelon! Jag drömde mig genast bort till en varm uteservering i Lissabon. Viket inte är helt fel drömt eftersom vinet kommer från halvön Setúbal strax utanför Lissabon, ett stenkast från Atlantens svalkande vågor.

Den nya generationens vinmakare tar för sig och struntar i konventionerna, som António José Ribeiro Saramago, med rötterna i en av områdets mest kända vinfamiljer. Hans far är en superstjärna i området med hundratals utmärkelser och feta Parkerpoints , dock går António sin egen vinväg med ett modernare och lekfullare utryck på sina skapelser. Druvorna antão vaz, arinto, loureiro och verdelho pressas vid låg temperatur och får jäsa runt 14 grader i ståltank. Torrt, friskt och fräscht. Louco betyder ”galen” eller ”annorlunda”. För mig är detta ett galet fynd! Köp och inled sommaren redan nu. Então, um brinde!

Fun Fact. Tornet på bilden är Torre de Bélem, ett befäst torn i stadsdelen Santa Maria de Belém, i västra Lissabon. Tornet uppfördes under tidigt 1500-tal i portugisisk sengotisk stil, för att högtidlighålla Vasco da Gamas expedition – han upptäckte trots allt sjövägen till Indien 1498. Så denna maffiga byggnad känns som en ganska befogad hyllning till karln.

Nyfiken på fler överkomliga portugisiska drycker? Läs mer här: Steppa upp från Boxvinet! Del 9: Mysiga Portugallien under 5 Selmor!