Steppa upp från Boxvinet! Del 6: Tre rosa moln i januarimörkret

De flesta vintips i mörka och fattiga januari inleds oftast med ordet ”budget”. Dylika smädelser tänker jag inte yttra. Jag föredrar ordet ”prisvärd”. Har man en hunka över efter storhelgerna vill man investera i kvalitet per krona, inte i random sockrat rävgift bara för att det är billigt. I serien ”steppa upp från boxvinet” finner ni viner runt hundringen som uppfyller högsta möjliga utdelning. Länkar till tidigare tips finns i slutet på artikeln.

Ni som har följt Gardenias en längre tid vet att vi är stora förespråkare för roséviner året om. Därför finner jag det ytterst lämpligt att inleda året med tre av mina mycket prisvärda favoriter.

Colle Reale Cerasuolo Rosé 2018, nr 2242, 89 kr/750 ml. I hjärtat av en nationalpark i regionen Abruzzerna ligger familjen Pizzolos vingård Valle Reale. Kristallklart vatten från Appeninerna och fritt strövande vargar borgar för en idyllisk miljö. Det känsliga och skyddade läget förespråkar inget annat än biodynamisk odling.

Detta rosévin görs på druvan Montepulciano, som just i Abruzzo blir då en DOC Montepulciano d’Abruzzo. Men… Fun fact, sedan 2010 har de torra rosévinerna från Abruzzo en egen regionsbeteckning: Cerasuolo d’Abruzzo DOC. Då vet ni det till nästa fest!

Jamen hur smakar vinet då?! Vad sägs om ljuvliga toner av hallon, persika och citrus. Det passar till diverse buffémat, fågel eller fisk och perfekt till vegetarisk mat. Naturligtvis kan man njuta av vinet precis som det är. Mycket elegans för pengarna.

Cappo Rosé 2017, nr 72352, 69 kr/750 ml. Det du ser på etiketten är vad du får med detta fluffiga vin. En glad gamäng med änglavingar. Producenten J.García-Carrión är listig som en räv. De äger vingårdar i tio spanska vinregioner och är ett av det största vinföretaget i Europa. Det är klart att de har muskler att producera moderna viner i ”smakvänlig stil”, vilket på vinspråk betyder ”oops, där försvann flaskan”.

Är man stor ska man vara snäll. Vem som helst skulle frestas att bara spotta ur sig trista bulkviner till populasen, men under varumärket Cappo har det inte slarvats med produktionen när de har vaskat fram detta trevliga vin på 100% tempranillo – till glädje för alla vindrickare med tunn plånbok.

Det är doft och smak av jordgubbar och persika med en lätt örtighet i eftersmaken. Perfekt som sällskapsvin eller till lite lättare kötträtter. Ibland är det inte svårare än så. What’s the catch? Boss-räven finns endast i beställningssortimentet. Lite ska man jobba för slantarna man sparar.

La Vieille Ferme Rosé 2018, nr 70788, 99 kr/750 ml. Viner från Rhônedalen är nåt vi Gardenior vurmar för. Allt från de eleganta vinerna från Châteauneuf-du-Pape, via tuffingarna från Gigondas till de svindyra hipsterdropparna från Côte-Rôtie. Det är lätt att glömma bort de små appellationerna som lever sitt sorglösa liv utanför de stora drakarna. Côtes du Ventoux, som ligger vid gränsen till Provence, är ett perfekt exempel. Här produceras mycket trevliga och prisvärda viner, som detta rosé, vars druvblend utgörs av cinsault, grenache och syrah, en inte helt ovanlig och framgångsrik trio i södra Frankrike.

Vinet har en angenäm ton av röda bär. Torr och frisk med en mycket trevlig fruktsyra. Perfekt till lätta asiatiska rätter, som en dröm till sushi. Den funkar givetvis enbart som sällskapsvin. Familjen Perrin driver sina gårdar enligt biodynamiska principer, så vinet är ett utmärkt val för de som är ute efter veganvänliga alternativ. Mycket vin för pengarna. Endast i beställningssortimentet. Men ni vet vid det här laget att det tar högst 5 minuter att klicka hem sina favoritviner.

Fun fact: familjen Perrin driver även den berömda vingården Miraval i Provence tillsammans med Angelina Jolie och Brad Pitt. Men det är en helt annan rosa historia som vi kan prata om en annan gång!

Tidigare artiklar: HÄR