Steppa upp från Boxvinet! Del 5: Vinerna som går all in Muay Thai på din Pad Thai!

Vi Gardenior älskar hetta, både i livet och i maten. Bekymmer kan dock uppstå när man ska para en thai-curry med något drickbart. Jag förstår att för många är det bara att plocka fram en flarra Chang eller Singha så är problemet löst. Själv har jag inte samma dragning till diverse maltdrycker, så valet blir lite svårare.

Därför har jag tagit reda på vilka vita viner – runt hundralappen förstås – som lämpar sig bäst när den heta chillin bränner av halva din tunga.

För att ge maten från sydostasien en rejäl match krävs det en hel del fruktsyra. Gärna med massor med lime i smakpaletten. Glöm inte att servera vinerna väl kylda. Runt 8-11 grader.

Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2018, nr 6680, 85 kr/750 ml

Gewürztraminer är en skön liten druva. Den känns igen för sin blommiga doft och lite oljiga karaktär. Trots sitt supertyska namn är den ursprungligen från norra Italien. Den är förknippad med Alsace-viner men är även flitigt använd i Tyskland. Gränserna runt alpländerna har kommit och gått genom åren men det struntar druvorna i. De växer där de växer, som till exempel i Chile, där vårt trevliga vin kommer ifrån.

Bicicleta sprudlar av citrustoner och honung i både doft och smak. Vinet har inga problem att mysa ihop med den starkaste av curry-rätterna. Det funkar även alldeles utmärkt att dricka det som sällskapsvin. En ständig gäst i det Norlénska hushållet.

Om du är nyfiken på den ekologiska vingården Cono Sur, finns det en längre artikel att läsa HÄR.

Dr L Riesling 2018, nr 7218, 89 kr/750 ml

Riesling är en fantastisk druva. Den ger allt från knastertorra viner till supersöta honungsbomber. De flesta vinerna på Riesling går alldeles utmärkt att para ihop med det asiatiska köket. De supertorra varianterna är perfekta till sushi. Däremot är de lite ”sötare” varianterna (eller ”halvtorra” på vinspråk) att föredra när man trakterar en chillihet Pad Thai.

Det tjusiga med denna förträffliga riesling, från tyska Dr Loosen i Moseldalen, är att fruktsyran är såpass hög att den balanserar sötman i smaken perfekt. Lime och päron dominerar smakpaletten. Ett perfekt instegsvin för att upptäcka Dr Loosens krispiga värld av komplexa och druvtypiska viner. Det gör heller inte ont att dricka det som sällskapsvin.

Lancewood Sauvignon Blanc 2018, nr 77135, 95 kr/750 ml

Jag älskar Sauvignon Blanc-viner i allmänhet och de från Nya Zeeland i synnerhet. Speciellt de som kommer från Marlborough, på södra öns nordspets. De är krispiga, fräscha och med mycket fruktsyra. Med ca 500 vinodlare fördelade på 26 000 hektar blir det inga problem att hitta just din favorit.

Själv är jag helt såld på detta mycket prisvärda vin, kärleksfullt kallad ”pingvinet” för sin gulliga etikett. Vinet är torrt och krispigt, med en hög och angenäm syra. Det är mycket frukt i både smak och doft, med toner av krusbär, vinbär och massor med lime. Perfekt till en het Pad Nam Prik Pao Gai. På sommaren dricker jag det oftast som sällskapsvin med ett par iskuber och lite myntablad… Ja ja, just sue me!

Har du missat tidigare artiklar av ”Steppa upp från boxen!” har du länkarna nedan:

Del: 1, 2, 3, 4.