Steppa upp från Boxvinet! Del 4: Viva la garnacha!

Garnachans storhet är båda Gardeniorna rörande överens om. Visst, vi har våra favoriter. Vi kan dividera lite kärleksfullt om den ena eller den andra druvsorten, men att dricka garnacha, madre mia, det är livet! Läs mer om denna förträffliga druva i en av våra tidigare artiklar HÄR.

Har du missat tidigare artiklar av ”Steppa upp från boxen!” har du länkarna nedan:

Del 1, Del 2, Del 3.

Vad har jag hittat för skoj att tipsa om denna vecka? Jomenvisst, spansk garnacha i alla dess former, från de senaste Systembolags-släppen. Gemensamt för dessa viner är att de borde kosta betydligt mer än det listade priset. Det är bara att tacka och ta emot.

 

Menguante Garnacha Blanca 2018, nr 6713, 89 kr/750 ml

Detta utmärkta vita vin görs på den gröna druvan garnacha blanca och kommer från Bodegas Pablo nära Zaragoza, i distriktet Aragonien i norra Spanien. Vinstockarna, som är ca 30 år gamla, växer på mellan 550 m och 750 meter över havet. De odlas utan bekämpningsmedel och druvorna skördas för hand. När vinet sedan lagras på ekfat runt 3 månader, rör de flinka vinarbetarna om i jästfällningen regelbundet den första månaden. På fancy vinspråk heter det bâtonnage. Kom ihåg det till nästa fest.

Vinet är torrt och friskt. Fatkaraktären är fin i bakgrunden och låter tonerna av päron, äpple och citrus komma fram. Vinet gör sig utmärkt till fisk eller fågel. Själv dricker jag den väl kyld till ett avsnitt av La Casa de Papel.

Vinet släpptes redan i somras men det finns kvar på en hel del butiker runt om i hela riket. Det finn även en liten del i webblagret.

 

Zestos Old Vine Garnacha 2018, nr 95083, 119 kr/750 ml

Hipster-leveln ökade markant. Viner från Madrid är heta bland trendnissarna just nu. Zestos har både kraft och elegans för ynka 119 kronor. Detta vin borde kosta minst det dubbla. Till och med Robert Parker – vinvärldens Bill Gates beträffande inflytande – säger ”Zestos is a staggering value and an unbelievable wine for the price”.

Rankorna till vinet är planterade på 50-talet på vingården San Martin Valdeiglesias, norr om Madrid. Äldre rankor ger inte så mycket druvor med de få som kommer har en perfekt mognad. Det är mycket blommiga och mineraliga toner. Vinet är mycket fruktigt med inslag av körsbär och smultron. Låt det vila ett tag efter att det hällts upp i glaset. Efter en stund kommer örtigheten och de florala tonerna fram. Första gången var jag lite väl snabb. Man måste ha tålamod.

Fun fact: Zestos är de stora korgarna som användes back in the days för att frakta druvorna vid skörden. De finns avbildade på etiketten.

Vinet släpptes på små partier i slutet av november. Det finns fortfarande enstaka flaskor kvar på diverse butiker. Webblagret har kvar ett par flaskor. Jag säger skynda fynda. Mycket vin för pengarna. Vill ni smaka innan så hittar ni det även på Restaurang Spanjorskan i Stockholm. Bara det!

 

Sícoris 2018, nr 2537, 89 kr/750 ml

I måndags kom denna lilla katalanska pärla från ingenstans och landade på det fasta sortimentet. Här har garnachan fått lite kompisar. Tempranillo dominerar denna gång, men garnachan går in som stödtrupp tillsammans med lite cabarnet sauvignon. Resultatet är en mycket fruktdriven och blommig doft och smak. Mjuk och fin med lång eftersmak.

Vingården Cara Nord Celler grundades 2012 och är en av dessa nya och spännande biodynamiska gårdar som går i bräschen för det nya Vin-Spanien. Gården ligger på hela 800 meter over havet. Sicoris är det latinska namnet för floden som rinner genom Pyrenéerna som gett vinet dess namn. Den unga och talangfulla vinmakerskan Gemma Plaza håller på att sätta Cara Nord på vinkartan. Håll utkik!

Låt inte priset lura er. Det är inget man bara plockar fram till idolfinalen. Behandla vinet som ett som kostar det dubbla. Det är ett gastronomiskt vin som är perfekt till lätta rätter av ljust kött, chark, vegetariska rätter och hårda ostar. Mycket vin för pengarna. Köp. Salud!