Steppa upp från boxvinet! Italien, Argentina och Amerikatt för dryga hundralappen

Nu har vi kommit fram till del 3 i vår serie ”Steppa upp från boxvinet!”. Redan nu är responsen mycket positiv. Det finns fantastiska viner runt hundralappen som kan ge samma upplevelser som dyrare dito. Har ni missat tidigare tips hittar ni dem nedan:

Steppa upp från boxvinet! Tre hipsterkatalaner runt hundralappen

Steppa upp från boxvinet! Besök Pfalz, Niederösterreich och Citrusdalen för dryga hundralappen

Vad finns det för skojigheter denna vecka? Jo en härlig trio som har förgyllt min vecka. Två av dem var jag tyvärr sen på bollen med, men det gör inget. Vinerna finns i det fasta sortimentet och det är inga konstigheter att få tag i dem.

 

Mezzacorona Pinot Grigio Riserva 2017, nr 2412, 99 kr/750 ml

jag är en sucker för pinot grigio, det vet de som känner mig. Jag hade totalt missat detta vin som har sålts på systemet sedan 2015. Till min glädje fick jag smaka på det vid en provning tidigare i veckan. Vinet kommer från vinhuset Mezzacorona, mer känd i Sverige för sitt mousserande vin Rotari. Druvorna odlas vid foten av Dolomiterna med svalkan från Gardasjön. Fun fact: vinstockarna binds upp i så kallade ”pergolas”, det kan man faktist se på själva etiketten. Härliga toner av gula päron och tropiska frukter. Det är torrt och friskt och har en svag och angenäm fatton. Mycket elegant. Som sällskapsdryck eller till lättare fisk-eller kycklingrätter. Ett FYND!

 

Grape Gambler GSM 2018, nr 6252, 99 kr/750 ml

En trevlig överraskning från september-släppet. Vinet är en bra introduktion till den välkända GSM-blenden (Grenache, Syrah, Mourvèdre), vanligt i vinerna från Rhônedalen. Vi pratar mer om det här i vår podcast: Avsnitt 9 Rhônedalen för nybörjare. 

Detta vin representerar ett nytt tänkande beträffande ”bulkviner” som jag tycker är väldigt sympatisk. Den nordiska importören har letat upp lämpliga gårdar runt om i världen, fraktar vinet i bulk, för att sedan buteljeras i Norden på lättare miljöflaskor. Allt för att minska klimatavtrycket. För närvarande finns två viner under Gambler-etiketten varav det ena är en pinot noir från Australien (som jag inte har provat än) och denna blend från Californien – närmare bestämt från Miller Family Wine Company i Paso Robles Highlands.

Det här vinet gör precis vad som står på etiketten. Grenache för fruktigheten, Syrah för kryddigheten och Mourvèdre för de blommiga tonerna. Perfekt som sällskapsvin, speciellt för er som hellre dricker en rödpang istället för vita viner i solnedgången. Jag lagade en Chili con carne till. Det var trevligt!

 

Proemio Syrah Reserve 2017, nr 2127, 119 kr/750 ml

Här är ett till vin jag missade när det släpptes i våras. Men det tog jag igen med råge. Det seglade upp som favorit direkt och är nu en självklar medlem av mina husviner. Jag hade förmånen att få träffa vinmakaren Nicolas Bocardo tidigare i veckan. Familjen Bocardo härstammar från ättlingar som emigrerade till Argentina från Italien. Så vinmakeriet finns i blodet. Druvorna kommer från Mendozas underregion Maipú mellan 2300 – 4000 meter över havet.

Druvsamansättningen är 90% syrah och 10 % garnacha som får jäsa ihop och bli riktiga kompisar. Vinet ligger total 12 månader på franska fat och är helt ofiltrerad. Vinet har en tjusig och djup mörk färg. På näsan samsas kryddor, mörk chocklad och tobak. Smaken är fruktig utan att ta över och den har en mycket angenäm och behaglig kryddighet, som följer med hela vägen ner längs strupen. Som ni förstår så kräver vinet lite mer power-käk. Kraftiga kötträtter, höstgrytan osv. Jag lagade heta chorizos till, mumma! För vegosarna är det här vinet för det ugnsbakade rotfrukterna. Ett FYND! Väldigt mycket vin för pengarna!