Stötta din lokala vinimportör! Del 2: Wine Dog Dryckeshandel

Dags för del 2 i vår serie om Dos Gardenias bästa vänner: Vinimportörerna! Missa inte del 1 HÄR. Där förklarar vi närmare de svårigheter en mindre importör har att tampas med i rådande corona-situation.

Jag är inte redo att lämna mitt kära Spanien riktigt än, därför vill jag presentera ännu en favorit bland förkämparna för ”det nya Spanien”, bästa Wine Dog Dryckeshandel.

Som med det mesta beträffande iberisk nektar, var det på Stockholmsrestaurangen Spanjorskan jag först kom i kontakt med en del av deras drycker. Kärleksrelationen fortsatte via Dryck Vinbar, Mellqvist, Symbios, Copine, Savant, och naturligtvis på The Winery Hotel. På tal om hotell, när jag senast var på MJs i Malmö hittade jag den glada hunden även där! Jag vet att även Malmöinstitutioner som Julie, Bouchon och Vollmers har deras drycker. Bor du i Göteborg med omnejd ska du bege dig till Juan Font, Barrique Vinbar och SK Mat & Människor för att ta del av härligheterna. Eller så följer du länkarna i slutet av reportaget för att klicka hem deras viner. Dessutom så får du reda på vilka viner som är Gardeniornas favoriter!

Bakom Wine Dog hittar vi Sara Wetterling och Göran Avalon Enquist. Två älskvärda wine lovers som med passion och fingertoppskänsla tar hem det bästa av det bästa till kalla Norden. Jag träffade dem senast på deras sortimentsprovning, där jag fick mig en fantastisk dryckesresa genom hela Spanien.

Bland vinprover och spottkoppar fick jag mig även en liten pratstund med Sara Wetterling.

Sara, berätta lite om hur det hela började?
Jag och Göran har jobbat med Spanien som vinland sen 2014 då med Spirit of Avalon (Göran) och Wine Stories (Sara). Efter att ha gjort en del samarbeten bestämde vi oss att slå ihop våra bolag till Wine Dog Dryckeshandel i slutet av 2018. Ensam är inte stark och det är så mycket roligare att kunna växa tillsammans.

Vi funderade på om vi skulle behålla nåt av namnen men det blev nytänkande. Namnet Wine Dog Dryckeshandel kommer ifrån att vi såklart älskar hundar men också att det nästan alltid är en hund som är den första du möter på vingården. Hundar har också ett fantastiskt luktsinne och kan direkt känna om du försöker smyga in något i deras mat och känner av dåliga energier hos människor. Det är precis så vi jobbar med vinerna, de ska vara rena utan fusk och tillsatser. Gör du en sökning på Systembolaget får du söka på Happy Dog Dryckeshandel vilket är vårt formella bolagsnamn.

Varför blev det just Spanien för er?
Spanien ligger oss varmt om hjärtat sen många år. Göran deltidsbor på Mallorca därav vårt starka fokus från ön. Jag har bott och jobbat i Barcelona och har därför fokuserat mycket på Katalonien med sin mångfald av viner. Spanien har så mycket fantastiskt att erbjuda. Vi representerar nu fler än 30 producenter från många olika regioner utöver Mallorca och Katalonien som t ex Galicien, Andalusien, Bierzo, Kanarieöarna, Txakoli och Sierra de Gredos. Det är inte bara vin, utan även sherry från en av de mest hyllade familjeägda bodegorna Gutiérrez Colosía. Vi har även gin från Mallorca och vermut.

Det är en imponerande mångfald i er portfolio. Vilka typer av producenter jobbar ni med?
Vi jobbar med små och medelstora producenter. De vingårdar vi arbetar med drivs av passionerade entreprenörer som inte kompromissar med kvaliteten. Vi är noggranna att välja ut producenter som jobbar så hållbart som möjligt och försöker att träffa så många som möjligt varje år på olika sätt. Eftersom vi är en liten importör handlar det om att vi hela tiden måste ”investera” i att bygga en stark relation med våra producenter så att de känner att vi inte bara säljer deras viner utan är deras ambassadörer på den svenska marknaden. Vi kommer hela tiden tillbaka till #ursprungspanien som speglar vinerna vi jobbar med. Vi gillar viner som verkligen speglar terroir, druva och ursprung och bryr oss inte om vinerna strikt kan klassificeras som naturviner eller ekologiska. Det viktiga är att de speglar ursprung och en passion och görs på ett så hållbart sätt som möjligt utifrån de förutsättningar som finns i varje område.

När vi sågs sist för några veckor sedan var situationen helt annorlunda. Hur ser det ut nu när Corona-soppan är i full gång?
Före Corona var det vår restaurangförsäljning som stod för en stor del av vår omsättning. Men vi älskar också att vara ute och hålla provningar för våra privatkonsumenter, hos olika vinsällskap som Munskänkar och andra vinklubbar mm. Vi fokuserar därför också mycket på att se till att det finns bra spanska viner i beställningssortimentet så att våra privatkunder kan dricka gott även hemma.

Jag vet att ni dessutom har maffiga blandlådor som även vanliga konsumenter kan ta del av. Hur ofta har ni det?
Vi tycker även om att jobba med blandlådor så ni hittar oftast 1-3 aktuella temalådor i beställningssortimentet. Sen tillkommer en del privatimport som vi försöker ombesörja i den mån det funkar och hinns med. Ser vi att ett vin beställs mycket via Privatimport ser vi om vi kan göra en BS-låda av det. Som nu den 8e april när vi släpper en låda om 3 Emma-Viner som är ett mycket populärt vin på vinbarerna.

Tack för din tid Sara, och nu vet du säkert att jag kommer att kasta mig över en Emma-låda! Salud!

Dåså. Hur gör man nu för att få tag på dessa härliga viner?

Man kan botanisera bland beställningssortimentet på Systembolaget. Klicka HÄR så får du upp allt som erbjuds till oss vanliga dödliga. Det är ca 30-40 viner som kan beställas styckevis, även gin och sherry. Mycket att välja på? Då kan vi tipsa om 6 stycken viner som vi Gardenias gillar:

Llopart Brut Rosé Corpinnat 2016, nr 97016, 248 kr/750 ml.

Trispol Negre Ecologic 2017, nr 79742, 239 kr/750 ml.

Mas Comtal Clàssic Penedès Brut Reserva 2015, nr 77386, 169 kr/750 ml.

Miloca Garnacha 2018, nr 79771, 179 kr/750 ml.

Forastera Blanca 2018, nr 79060, 249 kr/750 ml.

Sumoll 2016, nr 74296, 269 kr/750 ml.

Dessutom så släpps den superspännande Emma-lådan den 8/4, missa inte den!

Röda Emmavinerlåda nr 70146, 825 kr/ 3 fl à 750 ml, 2250 ml.

Här finns mer att läsa om Wine Dogs drycker och mer info om lådorna. Salud vänner!
https://winedog.se/bestallvin