Stötta din lokala vinimportör! Del 3: Pompette Dryckeshandel

Påskdagen och dags för del 3 i vår serie om Dos Gardenias bästa vänner: Vinimportörerna! Del 1 hittar du HÄR, där förklarar vi svårigheterna mindre importörer har i rådande corona-situation.

Om du jobbat med vin på krogen är du säkert bekant med Pompettegrabbarna; Robert, Giacomo, Fredrik och Tom. Och är du vinintresserad har du med all sannolikhet druckit Pompetteviner på välsorterade vinbarer och restauranger, kanske till och med haft turen att haffa någon av deras fantastiska vinlådor när de släppts  på Systembolaget.

Jag har följt Pompette med stort intresse då jag pluggade tillsammans med två av grundarna, Fredrik och Tom, på Restaurangakademien 2010-11. Redan då charmade de allt och alla med sitt sköna sätt och gedigna vinkunskaper. Efter att ha arbetat med vinimport och på fantastiska krogar (bland annat PM & Vänner, Pubologi och Djuret) slog de sig ihop med Robert Andersson (som varit chefssommelier på Fäviken) och bildade Pompette Dryckeshandel.

Fokus är Europa, och vinerna är gjorda på såväl kända (pinot noir, gamay och chardonnay) som mindre kända druvor (mondeuse, ajaccio, marcillac). Producenterna är små och passionerade, vilket märks tydligt i de utsökta vinerna.

Pompettegrabbarna säger själva att ”Det är inte rimligt att man ska behöva gå på krogen för att dricka gott vin. Vi vill dricka gott vin hemma!” Och det är de långt ifrån ensamma om att vilja. På Pompette Online, går det att beställa mindre lanseringar med hemleverans vilket är perfekt i dessa tider. Ryktet säger att det är ”skitmycket skoj vin på väg in där” så håll koll och var snabb, vinet säljer ut snabbt.

Med jämna mellanrum dyker det också upp lanseringar på Systembolaget. Bli brevkompis så missar du aldrig information om ett släpp! Alla viner går dessutom att beställa via privatimport, i kollin om minst tre buteljer i Stockholm och sex i övriga landet och det går alldeles utmärkt att blanda flaskor från olika producenter.

Den gågna veckan släpptes tre temaspecifika blandlådor i Systembolagets beställningssortiment. Varje låda består av sex flaskor, med leverans till alla butiker i Sverige:

Pompette Loire, nr 83073, 1 224 kr/6 x 750 ml

Pompette Beaujolais, nr. 72664, 1 356 kr/6 x 750 ml, två flaskor av varje vin

Pompette Italien, nr. 78328, 1 320 kr/6 x 750 ml

Min absoluta favorit hittills har varit lådan nedan som sålt slut både en och två gånger. Blir inte det minsta förvånad då vinerna är lätta men fulla av komplexa smaker och exakt ALLA jag bjudit dom på har blivit överförtjusta! Jag hoppas verkligen på framtida lådor av dessa fantastiska gamayläckerheter!
Pompette Domaine L’ Epicurieux 

Med det hoppas jag ni inspirerats att prova något nytt ur detta fantastiska utbud och supporta mindre vinimportörer. För vi vill absolut fortsätta dricka härliga viner när pandemin lagt sig, salud för det amigos!!!