Stötta din lokala vinimportör! Del 4: Vino Conoscenza

Äntligen dags för del 4 i vår serie om Dos Gardenias bästa vänner: Vinimportörerna! I Del 1 förklarar vi närmare de svårigheter en mindre importör har att tampas med i rådande Corona-situation.

Idag vill jag lyfta fram Örjan Engelmark och Toni Zalbo från Vino Conoscenza. Jag träffade dessa supersköna herrar på en privat vinprovning strax innan jul. Vi var hemma hos en vinskribent-kollega och provade diverse italienska tjusigheter från Valpolicella. Det var en magisk afton. Vi fick äran att gå igenom en stor del av portfolion från min favoritproducent Le Guaite di Noemi. Dessutom fick jag träffa självaste Noemi Pizzighella, men den berättelsen sparar vi till en annan dag!

Efter den kvällen blev kraven på mina drycker från området betydligt högre! Jag såg i ögonvrån hur killarna tittade nöjt på varann, det hade rekryterat en ny kandidat till deras Italo-Amore-sekt! För det märker man direkt. Vino Conoscenza brinner för kärleken till vinet.

Jag slog en pling till Örjan för att luska ut hur det kom sig att två killar som träffades på Facebook började importera vin.

Halloj Örjan, Tack för senast förresten. Men nu är jag nyfiken på hur du och Toni träffades! Är det sant att det var på nätet? 
Det stämmer faktiskt! Jag och Toni lärde känna varandra via Facebook och Amaroneguiden som vi båda amaronenördar hängde på. Vi sökte och delade information och kunskap i en hel del inlägg, det gav upphov till många härliga vinkvällar.

Det låter härligt, men från att dela lite amarone-pavor till att de facto importera dem till krångliga och kalla Sverige är ju ett ganska stort steg. Vem kom på idén?
En dag när vi pratade i telefon frågade Toni mig om jag inte skulle bli vinimportör, jag svarade nej. Jag kunde inte göra det själv, det var en för stor investering. Men i nästa andetag frågade jag Toni om inte HAN som företagare skulle bli vinimportör, men Toni avfärdade idén, han tyckte inte att han hade tillräckligt med kunskap om det, dessutom var hans kontaktnät i Valpolicella begränsad. Samtalet avslutades, men bara 20 minuter senare ringer vi varandra igen och säger att vi gör det tillsammans! Det blev ett rungande JA i kör.

Helt galet, perfect match. Vilken tur för oss wine lovers vill jag säga. Hur gick turerna därefter?

Vi bokade genast in ett möte och givetvis vinkväll hemma hos Toni! Den kvällen provade vi viner och drog upp riktlinjerna för vår vinimport. Vi ville ha fokus på kvalitet och kunskap. Den 27e maj 2015 registrerades vårt företag på bolagsverket med namnet Vino Conoscenza AB. Conoscenza är det italienska ordet för kunskap. Sedan började arbetet med att skaffa allt från F-skatt och import-tillstånd. Att bli godkänd som leverantör till Systembolaget är en process som alla sade att det skulle ta  3-4 månader. Vi gjorde det på rekordtid och hade alla papper klara samt avtal med både lager och transportörer de första dagarna i Augusti.

Snacka om allegro-tempo! Körde ni turné och knackade på era favoritvingårdar sen?
Alla gårdar och några till som vi gärna ville importera från var med på noterna. Första resan resulterade i 2 vingårdar som lanserades redan i oktober 2015. Sedan dess har vi lanserat ytterligare 4-5 gårdar som vi träffade för första gången under den resan. Nu senast Bussola, som då hade importör och vi bara besökte privat. Det har blivit en hel del vinresor sen dess. Vi har nu samarbete med små vingårdar över hela Italien. Valpolicella, Custoza, Garda, Piemonte, AltoPiemonte, Boglheri i Toscana och Molise.

Vi är på ständig jakt efter nya fantastiska vingårdar och väljer bara ut de vi båda älskar och de som har en röd tråd i sin produktion. Det ska vara småskalig med passion och hjärta. Små, mycket små och pyttesmå vingårdar där alla druvor ska handplockas.

Nu till det viktigaste, hur får man tag i era fantastiska viner?
Från början fokuserade vi först och främst mot privatkunder via beställningssortimentet. Vi jobbar mer och mer mot restaurang och har i år fått många bra kontakter i restaurangvärlden. Tyvärr kom Corona-viruset emellan, så intresset är nästa noll från nya restauranger just nu. De restauranger vi levererar till nu avvaktar med nya viner och beställningar.

Tack Örjan. Snart ses vi alla över ett par glas Amarone. Forza Italia!

Dåså. Hur gör man nu för att få tag på härligheterna? Du kan klicka dig igenom på Conoscenzas hemsida HÄR. Där hittar du mer detaljer om vinerna och även direktlänkar till Systembolaget. Mycket att välja på? Som vanligt kan vi tipsa om 6 stycken viner som vi Gardenias gillar:

Erminia Merlot 2016, nr 76124, 580 kr/750 ml

Damoni Checo Amarone della Valpolicella Classico 2011, nr 74937, 555 kr/750 ml

Settevigne Tintilia Eco 2015, nr 76817, 299 kr/750 ml

Zýme Kairos 2013, nr 75871, 730 kr/750 ml

Bussola Ca’ del Laito Ripasso Classico Superiore 2016, nr 74057, 275 kr/750 ml

Le Guaite di Noemi Amarone della Valpolicella 2008, nr 74259, 711 kr/750 ml

EDIT 24/4: OBS! Bussolan gick åt som smör i solsken. Så kan det gå när det handlar om kvalitet på hög nivå. En ny sändning beräknas vara tillgänglig den 8e maj. Cin Cin!