Stötta din lokala vinimportör! Del 5: M-Wines

Sista måndagen i april och vi har hunnit till del 5 i vår serie ”Stötta din lokala vinimportör!”
Del 1 hittar du HÄR, och där förklarar vi svårigheterna mindre importörer har i rådande corona-situation.

”Jag har ingen dröm om att bli störst, vill bara att gästerna ska få dricka viner som smakar gott och är producerade med kärlek och passion”, säger Magdalena Oldach-Holmqvist som driver M-Wines. Idag presenterar vi henne, hennes historia samt några av de viner hon har i portföljen.

Hur kom det sig att du började med vinimport?
– Jag började importera vin av en slump då jag för fyra år sedan hittade ett provencerosa rosévin i en delikatessaffär i Spanien. Jag blev nyfiken då den var gjord av 100% garnacha, snygg etikett, inget socker och från en liten producent. Så jag kontaktade dem och då det visade sig att de inte hade någon importör i Sverige tänkte jag direkt att ”wow, detta måste jag sälja!”

Mina föräldrar bodde i Spanien i 20 år och jag tyckte verkligen inte om spanska viner på den tiden, tyckte de röda var tunga, torra och sträva, de rosa väldigt röda i tonen och många vita var lite söta.
Jag växte upp i en familj där min pappa var extremt vinkunnig och vi barn fick tidigt prova olika typer av vin. Min far var mest förtjust i viner från Rheingau, Bordeaux och Bourgogne, men jag kan inte påstå att jag haft något enormt vinintresse mer än att jag alltid köpt vin utomlands och nyfiket tittat efter viner jag gillar.

Och så kom du igång?
– Nja, jag insåg att alla som säljer vin gjort det i minst 30 år och så lång tid hade jag inte på mig innan jag kunde komma igång. Jag googlade ”utbildning sommelier” och vips studerade jag på Vinkällan i Stockholm samma höst.

I efterhand upptäckte jag fler och fler spanska druvor som passade min smak då jag gillar eleganta, rena viner. Min andra vinproducent gör albariño från ett ljuvligt slott i Galicien, Pazo de Rubianes, det är än idag mina allra bästa vita viner som jag aldrig kommer att släppa! Vinjournalister och sommelierer hyllar vinerna år efter år.

Fokuserar du enbart på spanska viner eller har du andra länder i portföljen?
– Nu har jag även viner från Italien, Frankrike, Tyskland och Portugal. Jag har tänkt likadant från dag ett: de viner jag importerar ska komma från små producenter, de ska skördas för hand, inte sprutas med pesticider, inte tillsättas några aromer eller kemikalier och inte heller filtreras eller klarnas med kemikalier utan enbart på ett naturligt sätt.

Dock är jag väldigt tydlig, mina viner är inte så kallade naturviner och inte grumsiga  ”stinky wines” utan har klassisk stil; eleganta, klara och rena.

Jag bestämde mig också för att jag ska tycka om alla mina viner för om jag inte kan sälja vinerna måste jag dricka upp dem och då måste de smaka gott. Det håller jag fast vid även om jag hittills inte behövt dricka upp ett enda vin för att jag inte lyckats sälja det.

Hur många producenter jobbar du med idag? 
– Tolv producenter, alla väldigt små. Den minsta gör totalt 2500 flaskor vilket är extremt lite i vinvärlden.

Var får man tag i/hittar man dina viner?
– Privatpersoner kan köpa mina viner via Gassås Wine. Jag arbetar med mindre restauranger över hela Sverige, krogar som uppskattar mitt arbete som i första hand handlar om att förmedla den passion och kärlek mina producenter har för sitt område, druvor och terroir och inte om massproducerade viner.

Blir varm i hjärtat när gäster höjer på ögonbrynen, uppskattar vinerna och tycker att det var en smakupplevelse, inte ”bara ett glas vin”. Självklart är smaken olika och är man van vid sötade viner med aromämnen så blir det en annorlunda erfarenhet.

Om du måste välja fem favoritviner, vilka väljer du?
– Svårt men jag får nog säga Pazo de Rubianes Albariño, 259 kr/750 ml, Cantina Morra Gabriele (vinerna säljs direkt från producenten), Bourgogne Nuits St George Domaine Francois Legros, 618 kr/750 ml, Sebastian Erbeldinger Spätburgunder och Costerduo från Priorat (bilden ovan). De två sistnämnda är inte uppe i webbshoppen än, men de kommer.

Hantverk och passion är något Dos Gardenias gillar! Tack Magdalena och salud, cin cin, santé, prost och skål!