Sveriges Mästerkock 2021. Årets 13 finalister är äntligen på plats!

ÄNTLIGEN! Väntan är över. Det är åter dags för en av höjdpunkterna i min TV-kalender. Efter en händelserik audition och ett dramatiskt slutkval i Gävle har juryn utsett årets finalister som under våren kommer att kämpa stenhårt för att ta hem titeln som Årets Mästerkock. De senaste åren har jag lätt pompöst, killgissat vinnarna. Naturligtvis har jag har haft fel varje gång. Men i år ska jag minsann pricka rätt! Jag garderar mig givetvis med två finalister.

Jag tippar att titeln går till vår käre poddgäst och mästersommelier Niclas Tuomela! Vill ni veta mer om honom hittar ni mer info HÄR. Om inte Nicke tar hem det hela så tror jag superstarkt på Lin Mellgard, en grafisk designer från Malmö. Hon kommer säkerligen förföra juryn med sina asiatisk-kulinariska influenser!

Men vilka är de fantastiska amatörkockarna? Här har ni årets gäng:

Aleksandar Spasojevic, 42 år, säljare, Linköping


Amanda Wiger, 28 år, projektledare, Stockholm

Ayla Canpunar, 20 år, student, Göteborg

Calle Winberg, 24 år, verksamhetskonsult, Stockholm

Christin Kashou, 24 år, jurist, Solna

Diana Gran, 35 år, konstfotograf, Paris/Smygehamn

Eleonore Holmström, 38 år, specialistsäljare, Stockholm

Lin Mellgard, 33 år, grafisk designer, Malmö

Lisa Larsson, 29 år, konstnär, Stockholm

Martin M Eriksson, 30 år, entreprenör, Stockholm

Niclas Tuomela, 48 år, sommelier, Värmdö

Nina Remröd, 42 år, stylist, Stockholm

Reza Jafari, 27 år, säljcoach, Täby

– Det var väldigt hög nivå på deltagarna i slutkvalet och vi kände att vi måste ge tretton finalister chansen. Det verkar dessutom vara kvinnornas år i år. De är enormt duktiga med rejäla vinnarskallar. Det kommer onekligen bli rafflande tufft i mästerkocksköket, säger Mischa Billing som leder programmet tillsammans med jurykollegorna Markus Aujalay och Tom Sjöstedt – som gör sin första säsong i juryn.

– Mästerkocken har varit en fantastisk upplevelse och något helt annat än att stå på krogen och sleva mat som jag är van vid. Jag är väldigt imponerad av årets deltagare som har ett enormt engagemang och kunnande. Deltagarna var som små svampar som sög åt sig av precis alla tips och tricks och sedan levererade, säger Tom Sjöstedt.

Tom Sjöstedt blev Årets kock 2008 och deltog i svenska kocklandslaget vid segern i VM i Luxemburg 2006. År 2017 och 2018 tog han fram förrätt och varmrätt till Nobelbanketten och blev den första att föra in vegetariska rätter på menyn. Tom Sjöstedt har också gett ut en rad kokböcker och driver sedan 2013 restaurangen Lilla Ego i Stockholm tillsammans med Daniel Räms.

Sveriges mästerkock sänds varje onsdag klockan 20.00 på TV4, TV4 Play och C More. Finalen visas den 7 april.

©Foto Karolina Henke/TV4