Veckans vinjuveler: Dos Gardenias firar FN-dagen

Säga vad en vill om FN och dess dag, Dos Gardenias firar allt som firas kan! Gärna med gott i glasen.
Den gångna veckan har Amalia förlustat sig med ljuvliga drycker från när och fjärran, praktiskt taget från varenda världsdel. Vi ger er veckans godaste, utan inbördes rangordning men i alfabetisk sådan.

Från Afrika
TSW Reserve Semillon, Sauvignon Blanc 2017, nr 96156, 199 kr/750 ml
Jag säger bara SKYNDA att få tag i de fåtal flaskor som finns kvar av denna komplexa skapelse med friska, syrliga toner av mogna päron, smörkola, honung och grapefrukt.

Från Asien
Beijing Red Star Erguotou Baijiu, nr 83287, 388 kr/500 ml
Äntligen rasslade min baijiu in! Om du som jag är förtjust i sammetslen, aromatisk sprit så måste du prova denna.  Detta är, jag citerar baijiuexpert Ludvig ”Lu” Sääf, ”folkets dryck, proletariatets och massornas mest älskade rusmedel”. Baijiustilen Erguotou fermenteras i stora, nedgrävda lerkrus. Den lagras i åtta år och har milda och fina aromer som passar till en mängd rätter. Ganbei!

Från Australien
Wynns Black Label Cabernet Sauvignon, nr 72305, 229 kr/750 ml
Vinproducenten Wynns anses vara de som satte regionen Coonawarra på vinkartan. Föga förvånande, då de förvaltat sina gamla vinstockar som växer på jordmånen terra rossa, ytterst väl. Denna cabernet sauvignon tillhör de australiska viner som är vanligast i landets vinkällare och samlingar. Toner av svart vinbär, mint och viol samt vanilj gör vinet till ren njutning.

Från Europa
La Corte del Pozzo, nr 78892, 425 kr/750 ml
En amarone för oss som egentligen inte är förtjusta i den amarone som ”alla” säger sig älska bara för att.
La Corte del Pozzo viskar mer än den gapar och förför elegant med sina fruktiga toner och den lilla bitterhet som finns i eftersmaken. Drick med försiktighet, den innehåller hela 17,5 % alkohol, som är så välintegrerad att den knappt märks. Tyvärr är vinet slut hos leverantör i skrivande stund, men fler flaskor är på gång.

Från Nord- och Sydamerika
Domaine de la Côte Memorious Pinot Noir 2016, nr 92487, 575 kr/750 ml – OBS! Lanseras 6 december.
Markera fredag 6 december i kalendern. Häng på låset och be till vinguden att du hinner lägga vantarna på minst en av de 250 flaskor som släpps. Blir du en av de lyckligt lottade kan du njuta av lager på lager röd frukt, läder, aningen tobak och fat. Jag står startklar att slåss om dessa kaliforniska flaskor redan nu!

Tillhör du den otåliga typen rekommenderar jag läsa ”The sommelier’s Atlas of taste” så länge och insupa lärdom från vinmakare och vinstjärna extraordinaire Rajat Parr, mannen bakom Memorious.

Hussonet Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2016, nr 2264, 129 kr/750 ml
Ypperlig chilensk cabernet, dessutom gjord av en kvinna; Cecilia Guzman. Den är kraftig som en cabernet sauvignon från Maipo ska vara, dessutom mycket elegant med toner av mörka frukter och bär, mint, samt vanilj från faten. Suveränt höstvin som lyckligtvis finns i det fasta sortimentet.