Amalias fredagsfrågor: Sofia Ander

Vinälskare i hela landet har följt hennes vintips i Nya Wermlandstidningen och Din Vinguide länge och nu får vi som läser Svenska Dagbladet nöjet att ta del av hennes texter då hon är publikationens färskaste vinkrönikör. Hon analyserar vin lika vasst som hon är förtjust i katter och det är inte lite. Möt Sofia Ander!

Hallo Sofia, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Svärföräldrarna har en förkärlek för Italien, precis som min man och jag. Så det blir italienskt hela vägen. Vi börjar med vermentino från Ligurien, helst firman Cantina Lunae som svärisarna till och med har besökt. Men inte jag – ännu! Sen går vi vidare söderut, det får bli en aglianico från Mastroberardino, till italienska köttbullar i tomatsås som vi öser parmesan över.

Min mamma gillar champagne, så det får bli ett glas Louis Roederer och några ostron till det följt av en Skagenröra. Hon är enkel på det sättet!

Pappa gillar också champagne och vitt vin, men när jag hälsar på honom blir det ofta grillat (på sommaren), så en fin Cote de Boeuf och en mogen Rioja eller Ribera del Duero till det.

2. …din älskade?
– Min man och jag delar vinsmak och framför allt många fina vinminnen. Det blir italienskt igen. Kanske en fiano eller greco di tufo från Kampanien att börja med till lite chark och krämig burrata. Därefter en mustig pasta på vinsvinsragu, den sköljer vi ner till en sagrantino, gärna från Antonelli eller Caprai. Sen säger ingen av oss nej till en härlig och solig chardonnay från Kalifornien eller Nya Zeeland. Gärna till en Caesarsallad.

3. …din chef?
– Jag har flera chefer och är samtidigt rätt fri i det gör jag. Men mina fina kollegor, samt chefer, Anders Levander och Fredrik Schelin, skulle jag bjuda på champagne! Då håller vi oss pigga och fräscha och kan öppna flera flaskor för att jämföra stilar. Magnus Reuterdahl är inte chefen, men en av kollegorna, han ska så klart också vara med. Då vet vi att det blir baijiu att avsluta med, en kinesisk spritsort som Magnus är något av en expert på. Det blir en helkväll!

4. …dig själv?
– Det provas (och avnjuts) redan en hel del vin att jag skulle vilja bryta av med några feta drinkar på bättre bourbon. Vi har så otroligt bra bartenders i Sverige och trevliga barer, som A Bar Called Ghemma och Tweed till exempel. Där beställer jag en riktig stiff Old Fashioned och avslutar med en Manhattan.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Just nu vill jag bara bjuda hem alla mina vänner, både i branschen och utanför. Jag saknar att ha långa middagar och samtal. Så det blir många drömgäster. Öppna en massa roliga flaskor och laga mat tillsammans. Gärna vin i alla stilar, smaker och prisklasser som vi provar blint. Det är alltid lika kul.. och svårt. Blindprovningar blir man ödmjuk av och det är viktigt att vara i den här branschen.

Att det är! Tack för att du var med Sofia, skål och trevlig helg!