Amalias fredagsfrågor: Linda Pérez

En av landets absolut vassaste vinpennor, som tillsammans med Anders Melldén och Andreas Grube håller vinjournalistikens fana högt på Svenska Dagbladet, och vars texter och vinanalyser vi även kan ta del av i Allt om Vin och på Wine Table, där hon är chefredaktör. Möt Linda Pérez!

Hallo Linda, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar och svärföräldrar på? 
– Jag säger Louis Roederer Blanc de Blancs 2007 till mamma! Vi sippar den med Chick Coreas ”Spain” på hööög volym, diggar som galningar och känner oss lätta som fjädrar. Jazzen delar vi med min pappa, som är musiker. Han är särskilt svag för eleganta röda viner och särskilt bra på att fånga Errol Garner. Så, vi korkar upp en flaska Marsannay Rouge Clos du Roy Jean Fournier 2017 och snurrar glasen medan tonerna från Eroll Garners ”All the Things Your Are” får vardagsrummet att skälva.

Min fina svärmor vill jag också bjuda på champagne, vi tänder brasan i Värmland och myser upp oss med varsitt glas Diebolt-Vallois Blanc de Blancs. Pratar om allt mellan himmel och jord och skålar för min svärfar som jag tyvärr aldrig hann träffa. Han var chilenare och jag vill visa honom ett elegant, vilt och vackert Chile i form av Roberto Henriquez Tierra de Pumas.

2. …din älskade?
– En av våra första dejter var på Djuret i Stockholm. Han tänkte att nu jäklar och hade proppat fickan full av femhundralappar, säkert minst ett år av hårt förtjänad dricks. Han ville bjuda på ett vin från Domaine de la Romanée-Conti. Klart det slutade med giftermål. Men – just där och då åt stoltheten upp mig och jag tackade nej till ett vin à tre månadshyror. Osmart. Riktigt tjurskalligt. Vi drack en flaska Les Malconsorts från Lamarche. Den var god, men Rodrigo – här är vårt vin. Vi tar in en flaska La Tâche och dricker den där allting började, en ljummen vårkväll på Lilla Nygatan 5.

3. …din chef? 
– Som frilans är det ju lite som att man inte har någon chef. Eller så är det precis det man har? Chefer överallt. Om jag ska hylla den som varit min fasta uppdragsgivare under flest år så är det Hugo Rehnberg på SvD Perfect Guide. Han har blivit en kräsen typ de senaste åren så det kan absolut inte bli för enkelt här. Jag korkar upp en Barolo Bricco Boschis från Cavalotto och så får mina fyra hönor backa mig på att knåpa ihop en generös guldgul Tajarin al Tartufo.

4. …dig själv? 
– En stor Gin Tonic.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Åh svårt. Men Lena Endre. Har varit stormförtjust i henne så länge jag kan minnas. Fast konstigt att styra upp någon sorts blind date så jag tror att jag och Lena får dra ihop ett gäng goda vänner och bjuda på fest. Den festen börjar med ostron och mogen Dauvissat ackompanjerat av Sipping on The Solid Ground (med EST) och slutar lidelsefullt dansandes med varsin burk Italopils från Sthlm Brewing tonsatt av Smells Like Teen Spirit med Patti Smith.

Fantastiskt! Tusen tack Linda och trevlig helg!