Amalias fredagsfrågor: Mikael Mölstad

Är du det minsta intresserad av vin och ädla drycker har du mer än definitivt läst eller hört något av honom! Precis som bland annat Gunilla Hultgren-Karell, Bengt-Göran Kronstam och Håkan Larsson har han gjort enormt mycket för nyfikna svenska vinkonsumenter. Hans bok  ”Stora vinskolan” (en av de första omfattande vinböckerna på svenska) återpublicerades i en uppdaterad version tidigare i år och tillsammans med sin son gör han podden ”Vinskolan”. Möt Mikael Mölstad!

Hallo Mikael, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Eftersom jag vill imponera med min vinkunskap plockar jag fram en 1988 Ch. Pichon-Longueville Comtesse de Lalande. En gudomlig Bordeaux.

2. …din älskade?
– Årgångschampagne förstås. Jag väljer en Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru 2012 (eftersom jag har den hemma).

3. …din chef?
– Dessvärre är jag ju min egen chef – men om jag haft en så skulle det bli en magnum röd Bourgogne av det bättre slaget – varför inte en Corton Grand Cru från Domaine Faiveley.

4. …dig själv?
– Jag hade förstås lätt kunnat välja vinet till min chef – av förklarliga skäl. Men annars blir det nog en vit Puligny-Montrachet gärna Grand Cru från till exempel Louis Jadot.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Då skulle jag bjuda min vinidol Hugh Johnson, mannen som skapat världens bästa vinböcker. Jag skulle då ta fram de bästa jag har av svenskt vin – Immelen 2018 från Kullabergs Vingård. Oj, vad spännande det vore att höra vad han tyckte. Eftersom han är trädgårdsskribent skulle vi sitta i min trädgård på Skäret på Kullahalvön i Skåne. Med utsikt över Skälderviken.

Den trädgården skulle jag vilja vara en diskret insekt i och höra vad två stora vinskribenter surrade om. Tack för att du var med Mikael och trevlig helg!