Dagens gastroboktips och drycker till

När jag och många jämnåriga började flytta ifrån vår söderförort (åka ut i världen) för en sisådär 26 år sedan, var klassiska ”Vår Kokbok” ett måste, oavsett om man jobbade som au pair i London eller hyrde andrahandslya på Knivsöder. Det har hänt en hel del sedan dess, inte minst med svensk gastronomi.

Kollar man på kokboksavdelningen i valfri boklåda kan man lätt få klaustro och känna sig överväldigad av leende helyllekockor, bistra skådespelare och folkkära artister som lyckats i rutan och numera producerar såväl kokböcker som viner i rasande fart.

Så gissa om jag nästan gjorde saltomortaler av lycka när jag fick recensions-pdf av ”Kris, kalas och kolhydrater”. Inte bara skapad av två av mina absoluta favoritskribenter vars texter jag slukat genom åren; Anna Hellsten och Annina Rabe, även kända som Shampoo Rising (följ på Insta: @shampoorisingcooks).

Deras språk, sättet deras röster kompletterar varann och de underbara samtidsreferenserna (visste ni att psykiatrikern och grönkålsodlaren Drew Ramsey hittat på grönkålens dag och ”lär ha hållit i mystiska events där människor har klätt ut sig helt och hållet i grönkål och dansat hyllningsdanser på gatorna”?) är som ett välbalanserat vin som man bara vill ha mer av.

Kris, kalas och kolhydrater, 199 kr på Bokus, är kokboken jag kommer ge varenda ungdom som flyttar hemifrån eller ska ut och resa. För den är så mycket mer än recept; tips, hacks, gastronomiska anekdoter av alla slag och inte minst livsvisdom. Om att äta ensam (såväl ute som hemma) och njutningen i det. Hur man överlever fattiga dagar, fula dagar och att matmisslyckanden är en del av det hela. Inte minst vikten av att laga tillräckligt mycket mat så ingen går hungrig från bordet.

Kort sagt, allt jag alltid önskat mig av en kokbok.

Vad skulle man då kunna matcha med för drycker till middag baserad på dessa ljuvliga recept?
Både Anna och Annina är förtjusta i Franciacorta, till deras ära skulle jag servera Berlucchi ’61, nr 74322, 219 kr/750 ml, som fördrink.

Till Anninas ”låtsaskoreanska budgetmiddag” blir det Masi Masianco, nr 2415, 99 kr/750 ml. Fruktig, frisk och blommig, med en fin liten sötma som passar perfekt till rättens gochujanghetta. Eller, om man vill dricka koreanskt funkar självfallet soju suveränt. Tyvärr är utbudet av soju väldigt begränsat på Systembolaget.

Annas ”ragù nørrbroese” får sällskap av en fin barbera (druvan som hamnat i skuggan av Piemontes superdruva, den som börjar på n och ALLA säger sig älska nu) gärna Borgogno Barbera d’Alba Superiore, nr 74201, 169 kr/750 ml. De fylliga, bäriga smakerna kompletterar ragun finfint.

Till efterrätt hemmagjord vaniljglass och ett litet glas välkyld Grönstedts Blå Extra Gammal Arrakspunsch, nr 81389, 259 kr/700 ml.

Trevlig läsning och god spis mina vänner!