Dos Gardenias staycationtips: Hotell Knaust och Sundsvallspärlor

Redan i avsnitt 2 av den beroendeframkallande podden om livets nödvändigheter pratade vi om staycations och fick suveräna tips av vår gäst Anna Hoppers. Inte långt därefter, 2020, blev staycation ett faktum då vi snällt fick stanna hemma och hålla avstånd, tur då att vi bor i ett fantastiskt land med massor att upptäcka!

Sommaren 2020 besökte jag Sundsvall med min familj och vi valde då att bo på hotell Knaust, som vi bara hört talas om innan dess. Det var på Knaust som träbaronerna höll hov, det var dit Oscar Knaust tog Monte Carlo-rallyt, det var där man ståtade med 54 sorters punsch (långt innan Sverige fick spritmonopol) och det var där Louis Armstrong bodde i januari 1959 när han spelade för dubbelt utsålda hus i Sundsvall.
Ett rejält stycke svensk industri- och kulturhistoria.

Vi blev inte besvikna; det var flott, spatiöst, servicen var suverän och för en barnfamilj var det fantastiskt smidigt att ta sig upp till rummet efter en middag på Bishops Arms i samma hus. Gym och relax var utrustade med det nödvändiga för en rejäl genomgång och den maffiga frukosten i Spegelsalen hade allt som vuxna och barn kan tänkas vilja börja dagen med.
Under dagen besökte vi bland annat Kulturmagasinet där Sundsvalls Museum huserar och lärde oss massor om hur industrialismen påverkade staden, om fantastiska djur i vår natur och hövdingen i Högom. Ni fattar, rena skattkammaren för en humanistnörd som jag!

Den sommaren hann jag även med ett besök hos Made in Medelpad,på Trädgårdsgatan 18, där jag hittade superfina alster och godsaker gjorda av lokala hantverkare och konstnärer.

I början av september 2021 fick vi anledning att besöka tjusiga Stenstaden igen då min goda vän vinexperten och Wines of South Africa-representanten Maja Berthas skulle hålla vinprovningar på Knaust med anledning av Cap Classiques 50-års dag och hotellet tog fram ett suveränt erbjudande fredag-söndag.

Det blev en späckad helg med som började på fredag eftermiddag med en provning av fem ljuvliga Cap Classique. När vi kom upp på rummet väntade den mest generösa goodiebag jag fått (och då har varit på en hel del event) med läckra praliner, lyxigt doftljus, böcker, smycke samt hudvårdsprodukter i full storlek, inga fjösiga prover. Mycket generöst och flott!

Hela familjen sov kungligt och efter den efterlängtade Spegelsalsfrukosten var det dags för äventyr i Stenstaden. Vad kan man då hitta på en lördag i Sundsvall? Massor! Vi besökte superflotta inredningsbutiken Vårt hem, belägen i samma hus som hotell Knaust, på Nybrogatan 10 (Instagram: @vaarthem) där jag inte kunde låta bli att shoppa på mig ljuvliga kuddar. Besöker du Vårt hem så måste du ta en sväng i den nedre våningen, särskilt om du är dryckesintresserad.

På samma gata ett kvarter bort finns Ido Te- och Kafferosteri (Instagram: @ido.kafferosteri) där vi fyllde på pralinförrådet med godsaker eftersom de som fanns i goodiebagen gick åt väldigt snabbt på fredagkvällen. När vi kom ut därifrån hörde vi ett annorlunda tutande som visade sig komma från en gammal brandbil. Vi stötte på den igen på stadens pampiga torg som kröns av en mäktig staty föreställande stadens grundare, Gustaf II Adolf.

Det visade sig att brandbilen hette Aron, var en Volvo från 1935 och var ursprungligen från Arvika. Varje hel timme avgick en tur runt Stenstaden (innerstaden) med Aron och det ville vi ju vara med på. Turen gav en bra överblick av staden och när vi var tillbaka på torget och barnen hade gått på Drakjakt var det dags för lunch.

Ett ställe hade fångat vår uppmärksamhet med sin intressanta trädgård, inredd med allsköns vintagemöbler och en scen samt skylten ”Be loco, go Bloco!”. Latinamerikansk mat stod på menyn och vi lät oss väl smaka av heta tacos och kryddig råbiff. Jag beställde en Margarita och det var en av de godaste jag druckit. Bloco har ett staycationsamarbete med Knaust, helt klart värt att kolla upp om du blir sugen.

På väg tillbaka till hotellet från Stora Torget hann jag besöka ljuvliga butiken Sköna Under, en vacker butik med allt man kan tänkas behöva av under- eller badkläder.

Kvällens middag var specialkomponerad för att matcha de olika Cap Classique som Maja valt ut, och vi fick njuta av läckerhet efter läckerhet som bars in i Spegelsalen. Dagen efter hann vi njuta av hotellfrukosten och en långpromenad runt Stenstaden innan vi behövde ta oss till stationen för tågfärd tillbaka hem. Sundsvall är helt klart en härlig stad som vi kommer återvända till. Nu har vi upplevt den under sommar och höst, så nästa besök blir helt klart under vinter och vår.

Är du sugen på att besöka Sundsvall och Hotell Knaust, så håll koll efter säsongs-erbjudanden, events och annat på hotellets sajt. För fler tips om aktiviteter i och runt Sundsvall finns massor med bra tips på Visit Sundsvall.

Vi ses i trappan på Knaust!