Fira 50 år av Cap Classique på flotta Knaust i Sundsvall

Om du är förtjust i mousserande viner har du med all säkerhet provat sydafrikanska Méthode Cap Classique, och har du inte gjort det än, är det bara att gratulera! Du har en hel del underbara smakupplevelser framför dig.

För snart två år sedan tog Cap Classique Producers Association (CCPA) initiativet att skapa en egen dag att fira Cap Classique: drycken och inte minst själva metoden. I år, 2021, firar Cap Classique 50 år och det kommer firas jorden runt. I Sverige arrangeras en härlig vinprovarhelg på superflotta och anrika Elite Hotel Knaust i Sundsvall, 3-5 september. Än finns det rum kvar, så haka på! Priset är 2 195 kr/person i dubbelrum.
Jag kommer definitivt att vara där då jag anser kombon Knaust + Cap Classique + Maja Berthas vara en extremt svårslagen kombo.

Vad händer då under helgen? 
Checka in 15.00 fredag den 3e september, välkomnas av en halv flaska Cap Classique på rummet och börja helgen med stil i form av en specialsydd vinprovning ledd av Maja Berthas. Maja är oerhört kunnig och erfaren sommelier samt svensk representant för Wines of South Africa (WoSA).

Under en och en halv timme lär vi oss allt om Sydafrika och djupdyker i historien kring landets mest kända mousserande viner: Cap Classique. Vinerna på denna provning är speciellt utvalda och kommer inte att vara en del av vinpaketet på middagen lördag 4 september.
Pris: 295 kr/person
Tid: 17:30-19:00

På lördagen är det bara att ge sig ut i vackra Sundsvall och upptäcka allt staden har att erbjuda. En av mina favoriter är Kulturmagasinet som bland annat inhyser Sundsvalls Museum. Stadens historia är fascinerande, en riktig metropol under träbaronernas glansdagar men också viktig på många andra sätt. 1903 bildades just i Sundsvall Föreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt, FKPR. Det skulle dessvärre dröja 17 år tills svenska kvinnor de facto fick rösträtt, men utan FKPR hade det förmodligen dröjt ännu längre.

Är du sugen på att shoppa loss så skippa kedjorna och besök de många härliga oberoende butikerna med suveränt utbud av allt från retroprylar, originell inredning och verk av lokala konstnärer och hantverkare. Jag kommer leta upp en suveränt god blåbärsglögg jag hittade förra året och en lingondricka som var magisk att göra Vargtass på.

18.30 är det dags att bänka sig i spektakulära Spegelsalen på Knaust och inta en specialkomponerad fyrarätters-middag ackompanjerad av de bästa bubblorna från Sydafrika. Maja finns på plats under kvällen för att guida oss genom vinerna och svara på frågor.

På söndag är det utcheckning klockan 12.00 och dags att tacka av Sundsvall, Knaust, Maja Berthas och WoSA för denna gång.

Tips!!! Vill du värma upp inför helgen är du såklart med på Tryffelsvinets onlineprovning med fantastiska vinproducenten Simonsig onsdag den 1 september. Simonsigs Kaapse Vonkel är Cap Classique i särklass! Och är du nyfiken på vilka viner vi Gardenior valde att fira Cap Classique med förra året, kan du läsa det här.