Amalias fredagsfrågor: Noora Bouix

För knappt en månad sedan var det premiär för ett nytt utbildningscenter med fokus på drycker i centrala Stockholm, The Wine Hub. Den har gjort succé bland kunskapstörstiga dryckesintresserade med sitt utbud av föreläsningar, kurser, master classes och längre utbildningar som hålls av ytterst kunniga och välrenommerade experter som Hans Wejnefalk, Johan Franco Cereceda, Madeleine Stenwreth MW, och dagens intressanta dryckespersonlighet: Noora Bouix!

Hallo Noora, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Mamma älskar söta viner från Sauternes. Hon dricker väldigt lite så jag försöker unna henne härliga droppar från till exempel Château Rayne-Vigneau 1986. Min pappa gillar klassiska röda viner liksom min svärfar så jag kunde bjuda dem på en mogen Côte-Rôtie från 1997 från Domaine Jamet. Då skulle jag ha hela gänget mycket lyckliga!

2. …din älskade?
– Min man älskar druvan Pinot Noir. Så klart från Bourgogne men han älskar också viner på pinot noir från exempelvis Australien och USA. Väl kyld tycker han om att dricka några av dessa med en stark curry. Jag skulle göra en stark thailändsk, röd fisk curry och servera honom en kylskåpskall Domaine de la Côte Bloom’s Field Pinot Noir från Santa Rita Hills i Kalifornien.

3. …din chef?
– Jag har flera nya chefer och alla kan lika mycket eller mer om vin än jag! Ett vin som varje gång förvånar mig lika mycket är Comte Liger-Belair Clos du Château, oberoende årgång. Vilken magisk doft, fräsh frukt, lättsamhet och förtrollande smak detta vin alltid har. Det hoppas jag att få bjuda dem alla på en dag.

4. …dig själv?
– Jag älskar att dricka rosé i bastun. Jag kommer från Finland så jag badar bastu nästan varje dag och skulle gärna dricka rosé varje dag också, både sommar och vinter. Jag har många favoriter men en producent jag gillar mycket är Weingut Jurtschitsch och deras Rosé Zweigelt från Kamptal, Österrike tycker jag mycket om.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Om jag hade en tidsmaskin så skulle jag vilja prova vin med Jean Sibelius. Enligt historien var han en person som både ”såg dofter” och ”smakade toner” det vill säga hans sinnen gled ihop, kallas också för synestesi. Jag skulle vilja höra hur han tycker en Fino Sherry låter eller hur ett portvin klingar i hans öron. Hur en Chablis ser ut eller vilken ton en Barolo kan ha. Samarbete mellan dom olika sinnena tycker jag är otroligt fascinerande.

Det håller jag helt med om! Tack för att du var med Noora och ha en suverän helg!