Grattis Vinkompassens Daniella Lundh Egenäs till 50 livesända onlineprovningar!

I torsdags genomförde hon sin femtionde livesända onlineprovning, då med druvporträtt på pinot gris. Tillsammans med aktörer som Vinsmart, gänget på Wine Table, Vinkällan, Folkofolk med flera, hör Vinkompassens Daniella till de som bidragit till att fler kunnat vara med på vinprovningar direkt från hemmet och kunnat hänga online.

Grattis till den femtionde onlineprovningen Daniella!
– Stort tack Amalia, vem trodde det för ett år sedan? På lördag är det exakt ett år sedan jag genomförde den första på nervösa, stapplande ben.

Vilken är den största skillnaden mellan din första onlineprovning och den femtionde?
– Den största skillnaden är kvalitén, utan tvekan. Sändning nummer ett sände jag med bara mobiltelefonen som teknisk lösning och med hjälp av datorn kunde jag följa kommentarerna. Idag släpar vi på en hel drös med utrustning, min man och jag. Kameror, stativ, belysning, ljudutrustning…

Vad tänkte du inför den första provningen?
– ”Vem tusan vill titta på mig när jag testar vin framför en skärm såhär?!” Och i sista sekund innan jag skulle börja sända ”vad händer om någon ringer mig nu, avbryts sändningen då?”

Tror du onlineprovningar kommer leva kvar om och när vi kan återgå till att umgås ”normalt”?
– Kanske inte i samma utsträckning som idag men jag tror absolut att de kommer finnas kvar på ett eller annat vis. Genom digitala lösningar har vinprovningar plötsligt blivit mer folkliga, lättillgängliga och inte bara något för de som bor i städer. Under mina provningar har jag deltagare från Kiruna i norr till Ystad i söder. Det spelar ingen roll var man bor, så länge man har bra uppkoppling och lite tid på sig att beställa vinerna till sitt närmsta Systembolagsombud.

Vad är roligast med onlineprovningar?
– Just det ovan, att det är deltagare från hela landet. Jag tror också att många vågar ställa frågor som de inte skulle ställa annars. Att gömma sig bakom en skärm kan ju vara både på gott och ont, men i det här fallet tror jag att det gör det mer lättsamt för många.

Och tråkigast?
– Att inte få ses fysiskt såklart. När jag håller i vinprovningar IRL brukar jag nästan alltid börja med att deltagarna får testa vinerna blint och det är ju ganska svårt digitalt. Att prova vin blint är ett bra sätt att vidga vyerna och lära sig utan några förutfattade meningar. Exempelvis om man testar mousserande vin är de ganska få som vågar säga att de föredrar Prosecco framför Champagne. Men provar man blint är det lättare att säga att vin nr 2 var godare än nr 4.

Vilken provning är du mest nöjd med hitintills?
– Oj. Svår fråga! Måste jag välja en? Jag har genomfört 50 olika provningar med lika många olika teman och ett gäng härliga gäster. Det går inte att förneka att det var riktigt roligt, men också nervöst, att ha Måns Zelmerlöw som gäst. Australien med Ged Higgins var otroligt kul att genomföra, skrattet var aldrig långt borta. Portugal och Sicilien med Anders Melldén har jag fått mycket härlig feedback om. Nebbiolo med Ulrika Ferlin, en av mina närmsta vänner, på min födelsedag kändes som ett firande rakt igenom. Alla provningar med Madeleine Stenwreth MW är av egoistiska själ helt fantastiska. Känns som en privat masterclass. Som du ser, svårt att välja.

Har du något drömtema du skulle vilja hålla provning på?
– Inte drömtema men drömgäst. Jag skulle vilja prova vin med Jocke Berg. Det är en dröm. Vad temat skulle vara har jag inte riktigt klurat ut än. Under min tid på restauranggolvet har jag serverat många celebra gäster, men den enda som gett mig tunghäfta är Jocke. Något jag vill göra mer är att ha provningar med vinmakare med på länk. Ser enormt mycket fram emot två provningar i april då jag ska testa vin med Adi Badenhorst (Badenhorst Family Wines) och Jamie Marfell (Stoneleigh).

Om du missat någon av Vinkompassens provningar så misströsta icke, de går att se i efterhand på Vinkompassens Facebook Live-sida eller Youtube-kanal.

Håll koll på Dos Gardenias-kalender för kommande provningar!

Vi ser verkligen fram emot kommande provningar! Skål och grattis än en gång!