Än finns det tid! Bästa komboklapparna att överraska med

Ute i sista minuten utan några som helst idéer om julklappar? Lugn. Det finns få saker som slår en läsupplevelse och att dessutom få en passande dryck till gör det hela till en oslagbar julklappskombo.

Till den som längtar efter sommaren
Anna Breitholtz Monsén är en av årets mest omskrivna deckardebutanter, vars första verk ”Stranden” har hyllats rejält. Huvudpersonen Lina Lantz återvänder till Sandinge där hon spenderat sina barndomssomrar och blir indragen i att lösa ett 30 år gammalt försvinnande. Däremellan startar hon kattpensionat och gräver upp ett gäng lik i den idylliska sommarstadens garderob. Boken finns dessutom som både E-bok och ljudbok!
Få drycker passar så bra till som Skepparps Grand Prix 2020, nr 90222, 298 kr/750 ml. Sommar i en flaska med doft och smak av röda bär och härligt pigg och pärlande mousse.

Till den vars aptit på kunskap och bubbel är evig
För ett par år sedan publicerades ”Champagne – 49 miljoner bubblor i en flaska” av champagnekonnässören Fredrik Schelin, och nu kommer uppföljaren ”Champagne och andra bubblor”, som också finns i engelsk utgåva.
Precis som första boken är den fylld med matnyttig information om champagnehus, i denna version finns dessutom producenter av mousserande drycker (enligt den traditionella metoden) i Spanien, Italien, Tyskland, Sydafrika, England och Sverige med. En ypperlig kombo till är nyheten från Palmer & Co, Amazone de Palmer, nr 7947, 1 099 kr/750 ml, krispigt frisk och förförisk, gjord på 50 % chardonnay och 50 % pinot noir. Mottagaren av denna julklapp får såväl kunskapstörst som bubbeldito tillfredställd.

Till den som drömmer om en egen vinkällare att botanisera i
Landets coolaste kulturjournalist tillika vinskribent, Karsten Thurfjell, beskrev boken som ”smått pornografisk för vinnördar” i gårdagens Epstein och Nordengren i P1 och jag kan inte annat än hålla med. ”Trettio vinkällare: konsten att lagra och njuta av vin” av vinexperten extraordinaire och Årets Dryckesprofil Johan Magnusson är en lyxig och läcker bok fylld av fantastiska bilder på fullkomligt ljuvliga vinförråd i alla storlekar och prisklasser. Luras dock inte av det, detta är allt annat än en coffee table bok att förstrött bläddra i under Kalle Anka. Börjar du bläddra blir du fast…Finns i engelsk utgåva också, plus för det!
Ett så lyxigt verk bör matchas med en dryck av likvärdig dignitet såklart. Vallado Tawny Port 30 years, nr 54052, 899 kr/500 ml, är ytterst värdigt att läppjas till med sina mogna, sammetslena toner av karamell, mogna aprikoser och en diskret ton av tobak i den långa eftersmaken.

Till den som lärt sig vingrunderna och ständigt ställer knepiga frågor
Landets vassaste vinskribent, tillika Årets Dryckesprofil 2020, Anders Melldén skrev förra året boken som svarade på alla möjliga och omöjliga frågor om vin utan att vara mästrande: Winesplaining: Värt att veta om vin. Nu är uppföljaren ”Winesplaining: prova, lagra, njut av vin” ute och den tar vid där förra boken slutade. Maestro Melldén förklarar kunnigt och pedagogiskt varför man ska lagra vin, vad som händer med vinet när det mognar och delar med sig av knep för att maxa vinnjutningen.
Ett sätt att maxa läsnjutningen är att dricka ett eller ett par glas Tamboerskloof Syrah Kleinood 2019, nr 95067, 199 kr/750 ml, till. Fruktigt och läcker sydafrikansk syrah när den är som bäst, med härliga toner av mörka frukter och bär samt fin kryddighet.

Lyllo de som får dessa exceptionella kombinationer i julklapp!!!