Dos Gardenias törstar efter portvin!

När Gardeniorna själva får välja favoritlektyr om ädla drycker är valet givet: TÖRST!
Det är som ett superlyxigt fanzine där gräddan av landets gastronomiskribenter (Åsa Johansson, Anders Melldén, Lena Särnholm, Sara Emilia Nässen, Malin Turunen, med flera) överträffar sig själva nummer efter nummer, allt under ledning av enastående madame Maria Collsiöö.

En prenumeration är såklart den perfekta julklappen till dryckesintresserade, passa på nu när det är julkampanj! Gå in på TÖRST, ange JULTÖRST20 och få fyra nummer för 299 kr, istället för ordinarie pris 399 kr, och förgyll det kommande året med denna briljanta tidskrift. Kampanjen gäller till 31 december.

Det nummer som finns ute nu har temat portvin, ett vin som här i Sverige mest hör julen till men som internationellt konsumeras såväl som aperitif som genom hela middagar. Gör dig själv en tjänst och dyk in i portvinets smakrika värld, du kommer inte ångra dig. Och det bästa är att när man väl öppnat en flaska behöver man inte ha ångest för att det måste drickas upp omedelbart för att inte bli dåligt. Även om det kan vara svårt att låta bli då det är så vansinnigt gott!

Vi har såklart några egna favoriter som vi njuter av året om:

Amalia gillar 

Penfolds Father Grand Tawny 10 Years, nr 76186, 399 kr/750 ml, ett vin fyllt med lika mycket ljuvligheter i form av doft och smak av röda bär, läder, choklad och söta kryddor, som med anor och historia (håll utkik här på sajten för mer Penfoldsläsning!). Jag kommer njuta av den till ”Karl-Bertil Jonssons julafton” och om jag håller mig vaken även till Midnattsmässan från Rom. Ett perfekt vin för att filosofera om livets varande och existentiella frågor.

Churchill’s White Port, nr 94031, 209 kr/500 ml, så läcker, så välbalanserad sötma och syra, och så fantastiskt smakrik! Ett vin jag mer än gärna njuter av, antingen ett glas av den rakt upp och ner eller till en bit ost. Nu till jul blir denna gnistrande topasgula dryck med toner av citrus, aprikoser och gullregn perfekt till min favoritpanettone med kanderade sicilianska citrusfrukter.

Carlos gillar

Graham’s Six Grapes Reserve Port, nr 8045, 169 kr/ 750 ml. Jag är inte lika ”portig” som min kära Gardenia Amalia, men dessa ädla droppar från Douro får mig alltid på fall med sina toner av plommon, mörka bär, fikon, peppar och lakrits. Tre klunkar och jag får för mig att vilja bli en pensionerad brittisk sjökapten, slå mig ner i hamnkvarteret i Porto och leva i synd med en portugisisk blomförsäljerska.

Som med alla portviner av rang så är det britterna som bär skulden, det var nämligen de skotska bröderna William och John Graham som år 1820 grundade Graham’s. De godtog en ansenlig mängd portvin som betalning för en skuld. Det blev starten för en lång och framgångsrik portvinsodyssé! Grapes-symbolen är en gammal tradition hos Graham’s, de markerar faten utifrån vinets kvalité, där 6 druvklasar är det bästa av det bästa. Ta fram de lagrade hårdostarna och njut av denna iberiska nektar.