Steppa upp från Boxvinet! Del 7: Lys upp januarimörkret med en trio trevliga chardos

Januarimörkret verkar aldrig ta slut. Dessutom ekar det ganska tomt i kassakistan. Då är det trevligt att kunna hitta viner som förgyller middagarna under fattigjanuari.

Chardonnay är en av världens mest odlade gröna druva. Den odlas i princip i hela världen. Druvans uttryck avspeglar området och vinmakarens behandling formar smakbilden och karaktären på vinet. Som ni förstår är det inte bara att beställa in en ”Chardo” i baren eller plocka med sig en flaska från bolagshyllan. Att hitta vettiga 100% chardonnay-viner på flaska runt hundringen är svårt när hyllorna domineras av överekade bag-in-boxar. Men det finns små guldkorn här och där. Bland annat denna trio.

Lynx Barrel fermented Chardonnay 2018, nr 4653, 99 kr/750 ml. Jag älskar chardos från Kalifornien. Tyvärr måste man upp betydligt i prisklass för att få vettiga sådana. Minst från 250 kr och uppåt. Mina favoriter hamnar runt en 300-400 kr. Det tar vi en annan gång. Nu ska vi ju se hur mycket Kalifornien vi kan få för vår hundring. Inte mycket visar det sig. Detta var min svåraste uppgift hittills. Trenden just nu är superekade sötbomber. Tänk er att ta lite sirap med vanilj i munnen och sen slicka på en ekplanka. Där har ni tyvärr smakbilden på 90 % av alla Kalifornien-chardos under 100 kronor.

Till sist hittade jag ett härligt litet lodjur som gjorde mig glad. Tro inget annat, detta är de facto en skräddarsydd produkt för den svenska marknaden. Importören har samlat ihop maskinskördade druvor från olika delar av Kalifornien och paketerat allt i ett trevligt och trendigt format. Det står barrel fermented på etiketten, om man nu skulle missa ekdoften när man öppnar flaskan. Men det är en bra ingång till att börja upptäcka Kalifornienviner.

Jag fann en bra balans mellan syran och eken. Frisk och med gula äpplen och citrus i smakpaletten. Perfekt till en pad thai eller en mumsig spicy tuna roll!

Org de Rac Chardonnay 2018, nr 2930, 99 kr/750 ml. Det här är min to go-chardo. En ständig sydafrikansk gäst i mitt kök. Jag pratar mig varm om vinet i Avsnitt 10: Sydafrikanska viner del 1 av vår podd, så jag ska inte orda så mycket mer om det här.

Smakbilden är välbalanserad och eksmaken framträder precis lagom för att få den där härliga känslan av brynt smör med en mycket lätt ton av vanilj i basen. I toppen hittar man gula äpplen och ananas. Passar både som sällskapsdryck, väl kylt runt 8 grader, eller till grillade lammkotletter. Servera då vinet lite varmare (ca 13 grader) för att verkligen få fram dofterna och smakerna tillsammans med maten.

La Désirée Chardonnay 2018, nr 6321, 79 kr/750 ml. Ojoj. Snacka om att bli glatt överraskad. Vinet är en ovanlig fågel i Loire-flodens delta. Området är annars känt för sina friska Muscadet-viner. Muscadet är ett vin med skyddat ursprungsbeteckning som görs på druvan melon de bourgogne, och Bourgogne ligger inte ens i närheten. Förvirrande på typiskt franskt manér!

Jag träffade vinmakerskan Amélie Dugué-Couillaud från Les Frères Couillaud från just Muscadet i förra veckan. Hemligheten bakom vinet är att chardonnaydruvan behandlas precis som druvan till muscadetvinerna på gården. Det innebär att La Désirée är i grunden gjort som ett muscadet – fast med då chardonnaydruvan. En viktig komponent är att vinet lagras ”sur lie”, alltså på sin jästfällning, vilket är traditionen i området. För detta vin gjordes det i 4 månader.

Smaken är mycket frisk och fräsch. Det är citrus och gröna äpplen i doft och smak. Syran är välbalanserad eftersom det även finns toner av honung och päron i botten. Ett elegant vin som borde enligt min bok kosta det dubbla. Passar perfekt till finare fiskrätter. Varför inte en torskrygg alternativt en silkeslen kummel. Det passar även till lättare skaldjur eller helt enkelt som sällskapsvin. Ibland går det inflation i ordet FYND, men i detta fall är det med råge befogat att skriva det.

Har du missat tidigare artiklar av ”Steppa upp från boxen!” har du länkarna nedan:

Del: 1, 2, 3, 4, 5, 6.